Aktualno
StoryEditor

Dani hrvatskog turizma: Čekali smo trenutak da prestanemo biti servis i postanemo izvoznici kulturnog sadržaja

24. Listopad 2018.

Ovogodišnje Dane hrvatskog turizma koji su u srijedu započeli na Hvaru (koji pak obilježava 150 godina turizma), u organizaciji Ministarstva turizma, Hrvatske turističke zajednice i Hrvatske gospodarske komore, obilježavaju puno lakše teme nego što je bilo prethodnih godina. Prvog dana bilo je puno manje hotelijera u odijelima, manje priča o zakonima, na koje ionako godinama već ne utječu, a više pozornosti posvetilo se trendovima koji se događaju na globalnoj razini.

>>>Na agendi DHT-a: Influenseri, kreativna industrija, internet, gastronomija

Na prvoj panel raspravi Filmska industrija i turizam sudjelovali su zanimljivi međunarodni govornici iz filmske industrije (Mohamed Sarim El Haq Fassi Fihri iz Marokanskog filmskog instituta, Miklós Taba iz Nacionalnog mađarskog filmskog ureda, Nebojša Taraba, suvlasnik Drugog plana, Vanja Černjul, poznati filmski fotograf koji je radio na projektima Marco Polo i Crazy Rich Asians, Gordana Restović, ravnateljica Pula Film Festivala, Krešimir Partl, državni tajnik Ministarstva kulture te moderator Daniel Rafaelić, ravnatelj HAVC-a) koji su povukli paralelu između umjetnosti i neposredne zarade koju audio-vizualni sadržaji imaju na turizam.

Prije šest godina Hrvatska je počela subvencionirati snimanje stranih produkcija u Hrvatskoj sa 20 posto ukupnih troškova i tada su subvencije iznosile oko 10 milijuna kuna. Od tada se zbog potražnje taj iznos utrostručio, a sve je više najava i novih produkcija. Primjerice, za mjesec dana bit će premijera Robin Hooda koji se snimao u Hrvatskoj.

Lani su subvencije podignute na 25 posto, a trenutno je u razmatranju prijedlog Udruge producenata da se u slabije razvijenim područjima ta subvencija podigne na 30 posto. Naime, subvencije su postale globalno ključan faktor za odabir filmskih lokacija i to je bio i jedan od razloga zbog kojeg je Hrvatska, odnosno Vis, ugostio produkciju drugog nastavka filma Mamma mia umjesto Grčke.

>>>Serijal ‘Igra prijestolja’ Hrvatsku je pretvorio u ‘kraljevstvo turizma’

Miklós Taba iz mađarskog Nacionalnog filmskog ureda je rekao da je Mađarska postala europska filmska meka, a Budimpešta nakon Praga europski Hollywood isključivo radi uvjeta financiranja, porezne politike i svih benefita filmskoj industriji, zbog čega filmske zvijezde čekaju u redu na snimanja u Mađarskoj. Poznati svjetski filmski fotograf Vanja Černjul istaknuo je da su u odabiru lokacija presudni infrastruktura i poticaji, ali i kvaliteta života, u čemu Hrvatska ima konkurentsku prednost.

– S obzirom na to da veći dio života provodim na filmskim setovima nego s vlastitom obitelji, kako ću negdje drugdje živjeti mi je izuzetno važno. Jednom kad filmaši vide kakav se život živi u Hrvatskoj, htjet će se vratiti na odmor. To je šansa koju ja prepoznajem za Hrvatsku – rekao je Černjul.

Nebojša Taraba, producent i suvlasnik tvrtke Drugi plan, koji je nedavno prodao svoju seriju Novine globalnom igraču Netflixu, ispričao je kako je zahvaljujući današnjoj sreaming tehnologiji priča došla u prvi plan te da je titlovani sadržaj postao prihvatljiv i na najzahtjevnijim tržištima poput anglosaksonskog i francuskog.

– Kvalitetna produkcija je zaista hrvatska tradicija i čekali smo ovaj trenutak u kojem nećemo biti samo servis nego izvoznici kulturnih sadržaja u svijet – naglasio je Taraba.

>>>(Ne)kulturna igra prijestolja

Serija Novine napokon je probila barijeru uvozničkog lobija koji se dugo vremena prakticirao na HRT-u. Svima je, naravno HBO serija Igra prijestolja bila primjer kvalitetne suradnje i benefita kojeg hrvatski turizam može imati od filmske industrije, a najavljena je i suradnja HAVC-a i HTZ na projektu izdavanja filmskog turističkog vodiča kako bi turisti dobili uvid u bogatu filmsku prošlost koja se događala u Hrvatskoj. Osim Igre prijestolja, od popularnijih projekata valja naglasiti film Robin Hood, Mamma miu, zatim film Diana koji se snimao u Zagrebu, Winnetou koji već desetljećima promovira Hrvatsku, kao i Orson Welles koji je tijekom snimanja filma dva mjeseca boravio na Hvaru.

19. travanj 2024 00:25