Aktualno
StoryEditor

Dani hrvatskog turizma: Od 550 turističkih zona predviđenih u prostornim planovima, izgrađeno svega 28 posto

25. Listopad 2018.

Na drugom danu tradicionalnog okupljanja turističkih djelatnika, Danima hrvatskog turizma, koji se 24. i 25. listopada održavaju na Hvaru u organizaciji Ministarstva turizma, Hrvatske turističke zajednice i Hrvatske gospodarske komore, predstavnici Vlade na panelu su najavili neke nove investicije i zakonska rješenja koja će se uskoro naći na glasovanju u Hrvatskom saboru. S obzirom na to da se u petak na Hvaru održava sjednica Vlade, okruglom stolu su prisustvovali ministri koji su na otok došli dan ranije. Neobično je bilo to što je sa skupa, a i Hvara izostao minitar turizma Gari Cappelli koji se iz nepoznatog razloga nije pojavio kao domaćin ove manifestacije. Umjesto njega na panelu je sudjelovao Frano Matušić, državni tajnik Ministarstva turizma, zatim Goran Marić, ministar državne imovine, Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture, Predrag Štromar, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja, Tajana Huzak, pomoćnica Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU te Ante Lončar, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

>>>Dani hrvatskog turizma: Čekali smo trenutak da prestanemo biti servis i postanemo izvoznici kulturnog sadržaja

Marić i Štromar složili su se da ne bi imali ništa protiv da turizam bude temeljni gospodarski sektor u Hrvatskoj iako makroekonomisti inače veliki udjel turizma, od preko 20 posto, u BDP-u, smatraju slabom točkom gospodarstva.

- Nema ništa loše u tome da turizam bude domicilna gospodarska grana, dapače. Još kad bismo povezali turizam i poljoprivredu i spojili Dalmaciju i Slavoniju, imali bismo temelj gospodarskog standarda u Hrvatskoj – izjavio je Marić.

Istaknuo je neke primjere nastavka privatizacije državne imovine, poput hotela Makarska i Jadran Crikvenice koji su u godinu i pol dana generirali milijardu kuna investicija. U tijeku je natječaj za privatizaciju Češke vile na Visu, u tijeku su i pregovori s investitorima koji bi trebali dovest hotelski brend Four Seasons na Hvar i u Kupare.

Marić najavljuje da će do kraja godine s Ministarstvom obrane dogovoriti da Kupari 2 i Kupari 3 te Dujmovo u Splitu pređu u Ministarstvo državne imovine, što bi predstavljalo dodatnih milijardu i pol kuna investicija. Ono što smatra preprekom velikih potencijala u gradnji jesu previsoki troškovi gradnje.

– Na natječaje s pravom građenja nitko se ne javlja jer nitko po tim cijenama neće graditi, pogotovo ako pričamo o golfu – istaknuo je Marić.

Članovi Vlade u petak će donijeti konačan prijedlog novog Zakona o otocima koji uskoro kreće u saborsku proceduru. Prema riječima Huzak, otoci ostaju područja od posebnog interesa, a uvodi se i nova funkcija – otočki koordinator koja bi trebala biti koordinator između žitelja otoka i regionalnih i državnih tijela.

– Otočki koordinator trebao bi prikupiti sve ideje i projekte koji bi zadovoljili potrebe otočke zajednice, predložiti ih županiji i državi koji bi zatim trebali osigurati sredstva za njihovu provedbu – istaknula je Huzak.

>>>Na agendi DHT-a: Influenseri, kreativna industrija, internet, gastronomija

Ministar Štromar istaknuo je da je u tijeku izrada Državnog plana prostornog razvoja koji bi na sebe trebao preuzeti neke projekte, pojednostaviti dosadašnje procese i omogućiti brže investicije.

– U prostornim planovima postoji čak 550 planiranih turističkih zona, od kojih je izgrađeno svega 28 posto i to je veliki potencijal za izgradnju – kazao je Štromar.

U proceduri su trenutno tri zakona za reformu pomorskog zakonodavstva, Zakon o lučkim kapetanijama, izmijene Pomorskog zakonika te Zakon o pomorskom dobru. Oleg Butković je naglasio da i po novom Zakonu pomorsko dobro ostaje pomorsko dobro, s time da će se omogućiti upis zaloga na koncesiju, a uskoro kreće projekt zoniranja cijele obale.

– Prema zonama će se odredite fiksne naknade koncesija, a pomorsko dobro će se decentralizirati na županije radi prekapacitiranosti Ministarstva – rekao je Butković te najavio i projekt elektronskog upisnika brodova u nautičkom turizmu i režim oporezivanja prema tonaži brodova koji će se odnositi i na jahte. – Na taj način brodovi će dulje biti vezani u Hrvatskoj, a to je i šansa za remontna brodogradilišta, s obzirom na to da vlasnici brodova 10 posto sredstava troše na održavanje – zaključio je Butković.

Matušić je najavio i glasovanje o novom Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti u Saboru u srijedu, koji predviđa rekategorizaciju objekata u privatnom smještaju.

– Ovim zakonom ne želimo zatvarati privatne iznajmljivače već im omogućiti da se usklade sa sadašnjim pravilnikom o kategorizaciji, a ponudit ćemo im povoljne uvjete kreditiranja u bankama i HBOR-u – zaključio je Matešić.

>>>Dani hrvatskog turizma 2018. održat će se u Hvaru

U popodnevnim satima na DHT-u se očekuju stručne rasprave i paneli, a navečer je predviđena svečana dodjela godišnjih hrvatskih turističkih nagrada - top 10 hrvatskog turizma, koje bi turističkim djelatnicima trebao uručiti premijer Andrej Plenković.

24. svibanj 2024 22:30