Tartufi i kavijar poznate su kulinarske delicije čija cijena po gramu postiže astronomske cijene, no u Danskoj takvu cijenu ima posebna sorta - krumpira.
Prvi ovosezonski krumpiri uzgojeni na turističkome otoku Samsu nude se po cijeni od 155 dolara po kilogramu, izvijestila je tamošnja turistička zajednica.
>>> Merkel: Krumpir uvijek gnječim ručno, tako mali komadići ostaju konzistentni
U opisu stoji da se zlatno-žuti gomolji iz zemlje iskopavaju vrlo pažljivo ručno, a stručnjaci kažu da ova vrsta krumpira ima prepoznatljiv "terroir", što znači da se pri konzumiranju može osjetiti specifična kombinacija faktora koji se odnose na geografske i klimatske parametre, važne jer pridonose jedinstvenosti sorte.
Francuska riječ "terroir" posuđena je iz vinogradarsko-vinarske terminologije.
Poljoprivrednici i agronomi na Samsu se natječu u tome tko će prvi ‘ubrati‘ zreli krumpir, što zahtijeva posebnu vještinu i strpljivost jer treba precizno odrediti a trenutak iskopavanja ovoga gomoljastog povrća.