Aktualno
StoryEditor

Deranja: U državnim tvrtkama svega je 5 posto žena na rukovodećim pozicijama

27. Veljača 2019.

Hrvatska udruga poslodavaca, Veleposlanstvo Kanade u Republici Hrvatskoj i Veleposlanstvo Velike Britanije u Republici Hrvatskoj danas su u prostorijama HUP-a predstavili novih 28 članica HUP-ove Baze poslovnih žena - projekta pokrenutog u suradnji s Pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova Republike Hrvatske te dva dokumenta namijenjena tvrtkama sa savjetima za postizanje veće zastupljenosti žena na upravljačkim pozicijama koje je pripremila Kanadska alijansa.

Baza žena HUP-a  je u tri selekcijska ciklusa uključila 100 žena koje su svojim znanjem i iskustvom dokazale da u svakom trenutku mogu preuzeti upravljačke pozicije u kompanijama. Baza je pokazatelj da na hrvatskom tržištu itekako postoji dovoljan broj žena s respektabilnom karijerom i postignućima koja ih čine spremnima za najodgovornije pozicije.

- Zastupljenost žena na tržištu rada i pokretanje profesija ne bi trebalo biti samo pitanje žena. Sinergija i ravnopravnost spolova mogu jako puno doprinijeti kako razvoju kompanija tako i cijeloga društva. Statistike pokazuju da se na rukovodećim funkcijama nalazi svega 22 posto žena, većinom u privatnom sektoru, dok je u državnim tvrtkama malih 5 posto žena na rukovodećim funkcijama – kazala je u uvodu Gordana Deranja, predsjednica HUP-a. Tom je prilikom dodala kako je ženama važno pružiti podršku u ostvarenju poslovnih ciljeva i razvoja karijere.

- Žene još uvijek biraju između obitelji i karijera, teško se odlučuju za ulazak na tržište rada ako nemaju osigurane uvjete, poput vrtića, cjelodnevnih boravaka i slično. Tu ima prostora i za državnu vlast. Recimo reguliranje Zakona o radu koji će omogućiti fleksibilizaciju, te omogućiti ženama da usklađuju karijeru i brigu za obitelj – rekla je Deranja.

HUP daje doprinos što većoj ravnopravnosti bazom žena iz kojega se u bilo kojem trenutku mogu ‘povući‘ te uspješne žene na bilo koju vodeći poziciju u tvrtki, ali i inicijativom 30 posto, kojoj je cilj 30 posto žena na vodećim pozicijama.

- U Kanadi i Hrvatskoj, sudjelovanje žena kao rukovoditeljica i donositeljica odluka u poslovanju jedan je od ključnih faktora za ostvarivanje našeg punog ekonomskog potencijala. Udruga poslodavaca to je već odavno prepoznala i važan je zagovornik osnaživanja žena u svim aspektima poduzetništva i korporativnog vodstva. Vrlo sam ponosan što možemo raditi zajedno s HUP-om kako bismo preporučili neke modele iz Kanade, kao što je 30% Klub ili Director’s Playbook, koju kanadske tvrtke sada koriste za povećanje sudjelovanja žena kao izvršnih rukovoditelja, čime se poboljšavaju poslovni rezultati – rekao je Veleposlanik Kanade u Republici Hrvatskoj, Daniel Maksymiuk, dok je Veleposlanik Velike Britanije, Andrew Dalgleish kazao kako Britanija još uvijek nije riješila problem neravnopravnosti spolova iako je još 70ih godina donesen zakon o jednakim plaćama.

- Danas više od 60% kompanija u Velikoj Britaniji pitanje spolne ravnopravnosti smatra jednim od ključnih za rast i razvoj njihovih biznisa – rekao je Dalgleish.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Republike Hrvatske, Višnja Ljubičić istaknula je da je danas pozicija žena u društvu izrazito važna.

- Do osnivanja Baze poslovnih žena došlo je putem EU projekta koji je iznjedrio istraživanja koja su prokazala situaciju u upravljačkoj strukturi velikih poduzeća u RH. To je bio prvi Progress projekt u području ravnopravnosti spolova na tržištu rada u Hrvatskoj, a Europska komisija je projekt ocijenila kao najbolji u konkurenciji od preko 50 predloženih Progress projekt s ovom tematikom. Naime, istraživanja koja je institucija Pravobraniteljice provela u sklopu navedenog projekta pokazala su da usprkos činjenici da preko 60% visokoobrazovanih osoba u RH čine žene, te da je udio visokoobrazovanih žena na tržištu rada veći od udjela muškaraca, u upravljačkim tijelima situacija je obrnuta. Zastupljenost žena u upravama dioničkih društava u Hrvatskoj 2014. - bila je 17%, a u nadzornim odborima 22% - objasnila je Ljubičić i dodala kako su ovom bazom željeli pokazati kako i u Hrvatskoj postoje visokoobrazovane i kompetentne žene bez obzira o kojem području rada se govori.

[caption id="attachment_376796" align="aligncenter" width="750"] Baza žena - HUP, Foto: Ratko Mavar/Lider[/caption]

Okupljenima se također obratio i glavni direktor HUP-a Davor Majetić koji se osvrnuo na važnost poticanja ravnopravnosti spolova u biznisu.

- Kao HUP smatramo da su žene potencijal koji nije iskorišten u Hrvatskoj i na njemu moramo raditi zbog uspjeha gospodarstva i poticanja konkurentnosti. Kako bi napori za ostvarenje pune ravnopravnosti spolova mogli biti pretočeni u praksu i donijeti vidljiv napredak u zastupljenosti žena na vodećim pozicijama HUP je potaknuo osnivanje triju radnih skupina koje će raditi na različitim segmentima koji mogu osigurati potrebne pretpostavke i uklanjanje sadašnjih prepreka ostvarenju toga cilja – kazao je Majetić.

Tri radna tijela koje je Majetić spomenuo su ‘Rad i radni odnosi‘, ‘razvoj okruženja‘ i ‘obrazovanje i mediji‘.

Synthia Dodig, savjetnica za trgovinu pri Veleposlanstvu Kanade u Republici Hrvatskoj predstavila je dva dokumenta: Savjetnik za glavne direktore i Priručnik za ravnopravnu zastupljenost spolova u upravama koje je izradila tzv. Kanadska alijansa - jedinstveno partnerstvo vodećih neprofitnih organizacija u Kanadi usredotočenih na istraživanje, promicanje i obrazovanje na područjima upravljanja i ravnopravnosti spolova. Cilj je Alijanse povećati i koordinirati aktivnosti za povećavanje ravnopravnosti spolova u upravnim odborima i na visokim rukovodećim položajima te pridonositi javnoj politici u svojstvu savjetnika tijelima vlade.

Na kraju skupa, održan je i panel na kojemu su sudjelovali svi gore navedeni uz Medeju Lončar, predsjednicu uprave Simensa za Hrvatsku i Sloveniju i Hrvoja Kolarića, predsjednik uz zaključak da je tema zastupljenosti žena na tržištu rada i mogućnosti njihova napredovanja ne tiču se samo žena, već društva u cjelini. Iako određen napredak u ovom segmentu postoji, on i dalje nije dovoljan te je potrebno značajnije ubrzati njegov rast. Veća uključenost žena na upravljačkim pozicijama dugoročna je korist i za tvrtke, kako pokazuju svjetske studije koje se bave istraživanjem ove problematike.

24. travanj 2024 13:36