Aktualno
StoryEditor

Dianino nasljeđe je otvorenija kraljevska obitelj

26. Kolovoz 2017.

Od televizijskih dokumentaraca i osobnih sjećanja njezinih sinova do novih teorija zavjere o nesreći u Parizu, princeza Diana, 20 godina nakon smrti, ponovo je naslovnicama medija.

Diana je poginula 31. kolovoza 1997., kada se automobil u kojem je bila zajedno s ljubavnikom Dodijem al-Fayedom zabio u stup pariškog tunela, bježeći od paparazza koji su ih slijedili na motorima.

Prva supruga prestolonasljednika Charlesa, Diana je bila sjajna princeza u središtu kraljevske sapunice igrane pred svjetlima medija, što ju je vjerojatno pretvorilo u najpoznatiju ženu na svijetu.

>>> Prinčevi William i Harry u novom se dokumentarcu prisjećaju ‘najnestašnije majke’

Njezina smrt izazvala je najveći javni izljev tuge u modernoj britanskoj povijesti.

"Neće nikada biti nekoga kao Diana", kaže Ingrid Seward, glavna urednica časopisa Majesty i autorica knjige "Diana: The Last Word".

Prijašnje godišnjice njezine smrti prolazile su s manje pažnje, sugerirajući da je "narodna princeza", kako ju je nazvao tadašnji premijer Tony Blair, ponešto izgubila od svoje privlačnosti.

"Bilo je razdoblje početkom stoljeća kada se o Diani malo govorilo", rekao je njezin bivši osobni čuvar Ken Wharfe.

Ali kako se približava 20. godišnjica pariške nesreće, Diana se vraća u fokus.

Jedan od razloga je i taj što prinčevi William i Harry sve otvorenije govore o traumi gubitka majke.

>>> VIDEO: Pippa Middleton i James Matthews priredili britansko vjenčanje godine

U dokumentarcima prikazanima u posljednjih pola godine, William (35) je rekao da je šok izazvan majčinom pogibijom i dalje u njemu, dok je tri godine mlađi Harry kazao da je u svojim dvadesetim godinama potražio stručnu pomoć kako bi se mogao nositi s gubitkom.

"Ona je i dalje naša mama", rekao je Harry u intimnom dokumentarcu "Diana, Our Mother: Her Life and Legacy".

"Naravno da kao sin mislim da je bila najbolja mama na svijetu. Obasipala nas je ljubavlju".

Nasljeđe: Monarhija 21. stoljeća

Gotovo 10 milijuna Britanaca gledalo je taj dokumentarac, a drugi, nazvan "Diana In Her Own Words" i prikazan ranije u kolovozu, gledalo ih je još 3,5 milijuna, što je bila najgledanija emisija na Channel 4 ove godine.

Tada su na britanskoj televiziji prvi put prikazani razgovori Diane i njezinog terapeuta o seksualnom životu s Charlesom i tuzi izazvanoj raspadom njihova braka.

Slične emisije prikazane su ili se pripremaju i u Americi, gdje je Diana imala mnogo obožavatelja od bajkovita vjenčanja s Charlesom 1981. pa sve do smrti. Oko 33 milijuna Amerikanaca gledalo je njezin pogreb 1997.

Dani nakon njezine pogibije bili su najmračniji u dugoj vladavini kraljice Elizabete II., popularnost monarhije uzdrmana, mnogi Britanci ljutiti načinom na koji se kraljevska obitelj ophodila prema Diani.

>>> Princ Philip odlazi u mirovinu

Taj je animozitet posebno bio usmjeren na princa Charlesa i njegovu ljubavnicu, a kasnije suprugu Camillu Parker Bowles.

To potvrđuje i nedavna anketa agencije ICM i lista Sun koja je je pokazala da samo 22 posto ispitanika želi Charlesa za kralja. Ostali smatraju kako bi kruna trebala preskočiti naraštaj i biti stavljena na Williamovu glavu.

Također, samo ih 27 posto želi ikakvu kraljevsku titulu za Camillu Parker Bowles.

"Sjećanje može otvoriti stare rane i otvara ih", rekla je Seward. Ali smatra da će to jenjati nakon prolaska godišnjice Dianine smrti. "Ljudi brzo zaboravljaju i ne vjerujem da ovo ima ikakva trajnijeg učinka".

Umjesto toga, ona i drugi komentatori ističu da je Dianino trajno nasljeđe otvorenija kraljevska obitelj.

"Ona je počela, a njezina dvojica sinova nastavljaju odvoditi monarhiju u 21. stoljeće. To je njezina budućnost", kazala je.

01. lipanj 2023 16:13