Aktualno
StoryEditor

Đikićev tim otkrio nove signalne putove koji blokiraju infekciju Salmonelom

10. Svibanj 2017.

Tim znanstvenika na čelu s Ivanom Đikićem sa Sveučilišta Goethe objavio je u utorak da su otkriveni novi signalni putovi koji blokiraju infekciju Salmonelom, od koje oboljeva 200 milijuna ljudi godišnje, a najnovije otkriće predstavlja mogući temelj za nove terapije.

>>>Đikić dobio 2,5 milijuna eura za stvaranje novih antibakterijskih lijekova

Salmonela je najčešći uzročnik gastroenteritisa ili upale probavnog trakta karakterizirana proljevima, no u manjem broju slučajeva može se proširiti u krv te dovesti do smrtnih slučajeva.

Do zaraze salmonelom dolazi konzumiranjem zaražene hrane poput jaja, mesa te voća i povrća, a do danas nije pronađen niti jedan djelotvoran lijek koji se može dati zaraženima.

Antibiotici su kontraindicirani kod većine akutnih upala jer mogu produžiti i pogoršati simptome, pa se daju samo kod pojedinačnih slučajeva, primjerice tijekom širenja bakterija u krvi.

Interakcija patogena i ljudskih stanica

Kako bi pronašli nove terapije protiv patogenih bakterija znanstvenici pokušavaju razumjeti interakciju između patogena i ljudskih stanica, a znanstvenici sa Sveučilišta Goethe na čelu s Ivanom Đikićem dali su značajan doprinos razumijevanju te interakcije.

Njihov rad objavljen je u utorak u prestižnom časopisu Nature Microbiology, a u njemu su znanstvenici detaljno opisali nove signalne putove koji blokiraju infekciju salmonelom.

- Kada Salmonela uđe u epitelnu stanicu obično živi skrivena unutar vakuole i luči specifične enzime koji su sposobni potaknuti širenje bakterija, uništavanje stanica crijeva i na taj način uzrokuje gastroenteritis, pojasnio je Đikić.

Ljudske stanice razvile su učinkovite obrambene mehanizme kako bi se zaustavila takva invazija bakterija. Koristeći suvremene metode mikroskopije znanstvenici iz Frankfurta prvi su pokazali da linearni lanci proteina Ubikvitina predstavljaju signal koji potiče upalni odgovor stanice te smanjuje broj bakterija.

Enzim Otulin

U isto vrijeme, znanstvenici su identificirali enzim Otulin kao važan regulator tih procesa - Otulin može zaustaviti tu signalizaciju, što je neophodno za preciznu kontrolu upalnog odgovora.

- Takva i slična interdisciplinarna istraživanja otvaraju nove mogućnosti za razvoj budućih lijekova koji će ciljano djelovati na patološke bakterije i njihove signalne putove, a neće ubijati zdrave bakterije u crijevu, ističe Đikić koji je prošlog mjeseca drugi put primio prestižni ERC Advanced Grant u iznosu od 2,5 milijuna eura za istraživanje uloge Ubikvitina tijekom bakterijskih infekcija.

26. svibanj 2022 12:30