Aktualno
StoryEditor

Dioničar Maistre ima vrlo neobičan prijedlog za Glavnu skupštinu

14. Svibanj 2019.

Mali dioničari gotovo uvijek traže veću dividendu od one koju Uprava neke kompanije predlaže. No, ponekad mali dioničar traži i nešto neuobičajeno. Tako je i sada u slučaju Maistre.

Naime, Matea Prodanov, dioničar Maistre iz Milana, traži od kompanije da uloži dio dobiti u kupnju vlastitih dionica na tržištu kapitala. U protuprijedlogu Glavnoj skupštini, koji je objavljen u utorak na Zagrebačkoj burzi, Prodanov traži da se donese odluka da kompanija upotrijebi 32,8 milijuna kuna neto dobiti za kupnju vlastitih dionica.

- Unatoč ogromnom rastu dobiti i velikom budućem potencijalu rasta prihoda, cijena dionice zbog neefikasnosti i nelikvidnosti tržišta kapitala nije se pomakla s prosječne vrijednosti od 300 kuna u posljednje dvije godine. Stoga smatram da je u interesu svih dioničara, kao i same Maistre, da dio dobiti u iznosu od 32,8 milijuna kuna preusmjeri u program otkupa vlastitih dionica. Na taj će način tvrtka povećati ‘return on equity‘ svojih dioničara te pokazati tržištu da vjeruje u svoju fundamentalnu vrijednosti i budući potencijal tvrtke - stoji u pismu dioničara Prodanova.

I tu ne staje s argumentima. Čak štoviše, daje detaljan izračun usporedbe s drugim kompanijama.

-Indikator P/E Maistre iznosi 11,6 puta. Ako njega usporedimo s konkurencijom, vidimo da P/E Plave Lagune iznosi 13 puta, dok P/E dionice Valamar i dionice Arena Hospitality groupa iznosi čak 20 puta. Ako uzmemo prosjek ta dva broja, dobivamo P/E od 16,5 puta, što nam ukazuje da bi dionice Maistre prema tržištu trebala iznositi 426 kuna - ističe Prodanov.

Prema podacima sa Zagrebačke burze, u posljednje dvije godine, dionica Maistre ostvarila je milijunski promet u samo 11 trgovinskih dana. Stoga argument da dionica nije toliko atraktivna, stoji, no cijelo tržište je takvo.

Nadalje, još dva dioničara Maistre su dala protuprijedlog za Glavnu skupštinu. Oba traže isplatu dividende. Prvi želi dividendu od jedne kune po dionici, a drugi pet kuna. Podsjetimo, predloženo je da Maistra ne isplaćuje dividendu, nego da cjelokupna neto dobit od 282,8 milijuna kuna ide u zakonske rezerve i zadržanu dobit.

S obzirom na to da najveći dioničar Maistre, Adris preko tvrtke Adria resorts, ima 89 posto udjela u kompaniji, jasno je da mogu donijeti odluku koju žele i da im po tom pitanju nitko ne može, realno, ništa.

No, zanimljiv je, ali i lukav, prijedlog dioničara Prodanova jer kada bi kompanija krenula u otkup vlastitih dionica, samim time i cijena bi vrlo vjerojatno porasla s obzirom na to da bi špekulanti vidjeli priliku za zaradu.

30. rujan 2022 18:54