Aktualno
StoryEditor

Dionice Daimlera pale zbog upotrebe uređaja za lažiranje ispušnih plinova

11. Lipanj 2018.

Dionice Daimlera pale su u ponedjeljak nakon vijesti da je do milijun automobila te njemačke kompanije imalo ugrađeno uređaje za lažno prikazivanje emisije štetnih plinova, a uoči sastanka izvršnog direktora Dietera Zetschea s njemačkim ministrom prometa.

>>>Daimler zaključio 2017. s rekordnom dobiti, usprkos skandaloznim testovima na majmunima

Njemački tjednik Bild am Sonntag objavio je u ponedjeljak da je do milijun automobila sadržavalo softver za manipulaciju testovima ispušnih plinova u vozilima na dizelski pogon.

Proizvođači automobila koriste softver za upravljanje filtriranjem ispušnih plinova te učinkovitosti motora. Uređaj se može klasificirati kao nezakonit ako su sustavi filtriranja ispušnih sustava deaktivirani prerano ili bez dobrog razloga.

Prijepodne, dionicama Daimlera trgovalo se po 1,76 posto nižoj cijeni, odnosno po 61,19 eura.

>>>Merkel osudila pokuse VW-a, Daimlera i BMW-a na ljudima, zatraženo hitno kažnjavanje odgovornih

Njemački ministar prometa Andreas Scheuer prozvao je Zetschea nakon što je federalni regulator za promet motornim vozilima KBA otkrio "nedopustive uređaje" u Mercedes-Benzovim motorima, iako je Daimler osporavao da su nezakoniti.

Daimler je odbio komentirati brojku od milijun vozila, no poručio je da u potpunosti i transparentno surađuju s KBA-om i njemačkim ministarstvom prometa.

>>>Kineski Geely ‘potajice’ postao najveći dioničar Daimlera

Afera s lažiranjem emisija štetnih plinova nadvila se nad njemačkom automobilskom industrijom u rujnu 2015. godine, kada je Volkswagen (VW) priznao uporabu softvera koji može prepoznati kada je dizelski automobil podvrgnut ispitivanju te privremeno smanjiti štetne emisije, a kako bi udovoljio zahtjevima američkih regulatora.

Afera "Dieselgate" je stajala VW, u vidu novčanih kazni i drugih troškova, oko 30 milijardi dolara.

02. prosinac 2022 09:51