Aktualno
StoryEditor

‘Disident‘ Navaljni pozvao cijeli svijet da bojkotira izbore u Rusiji

26. Prosinac 2017.

Najpoznatiji protivnik Kremlja Aleksej Navaljni pozvao je na bojkot predsjedničkih izbora pošto mu je ranije u ponedjeljak izborno povjerenstvo uskratilo pravo da se kandidira protiv predsjednika Vladimira Putina koji će se 18. ožujka natjecati za četvrti mandat.

Rusko središnje izborno povjerenstvo odlučilo je u ponedjeljak zabraniti Navaljnom da se kandidira jer mu je izrečena presuda za pronevjeru novca što taj 41-godišnji aktivist i bloger odbacuje nazivajući cijeli proces montiranim.

>>>Putin uhitio više od 260 pristaša ‘narodne revolucije’ koji ga žele srušiti

"Najavljujemo bojkot izbora. Pozivamo cijeli svijet da bojkotira izbore. Ne priznajemo rezultate tih izbora", rekao je Navaljni novinarima nakon zabrane.

"Samo Putin i kandidati koje je on osobno izabrao, a za njega nisu nikakva prijetnja, samo oni mogu sudjelovati", rekao je oporbeni vođa.

>>>Ruski udžbenici usvojili ‘nepristranost’ prema boljševičkoj revoluciji

Zabrana kandidature ne iznenađuje jer je povjerenstvo već upozorilo da se Navaljni neće moći natjecati sve do 2028., kada mu istječe pet godina uvjetne zatvorske kazne.

"Jasno je  je da su te afere izmišljene kako bi me spriječili da se natječem", rekao je ranije Navaljni pozivajući se na odluku Europskog suda za ljudska prava.

Četvrti mandat za Putina

Bio je više puta osuđivan i više puta u zatvoru tijekom 2017. zbog organiziranja prosvjeda bez dozvole vlasti. U ožujku i lipnju organizirao je prosvjede koji su privukli broj sudionika neviđen od 2011. i 2012., no na njima su sigurnosne snage privele stotine ljudi.

>>>‘Antiputinovski prosvjedi’: Kazne roditeljima i učiteljima za ulične aktivnosti mladih

Vodio je mjesecima kampanju koja mu je omogućila da izgradi vjernu bazu podrške među mladim ljudima putem video isječaka kojima je razotkrivao korupciju. Unatoč ravnodušnosti nacionalnih medija, na skupove je privlačio mnoštvo ljudi i otvorio desetke ureda za svoju kampanju u pokrajinama te se sada uzda  da će preko njih pozivati na bojkot izbora.

>>>Putin otkrio ‘malu tajnu’: Rusija može plinoficirati kompletne hrvatske regije

Predsjednik Vladimir Putin (65), najavio je ranije u prosincu da će se natjecati za četvrti mandat. Unatoč pošastima kao što su korupcija, pad socijalne zaštite i rast razine siromaštva, ankete predviđaju premoćnu pobjedu Putina koji bi po tim ispitivanjima trebao osvojiti 80 posto glasova.

Brojni Rusi u Putinu vide čvrstog vođu koji je uspio vratiti Rusiji zasluženo mjesto na međunarodnoj sceni.

28. siječanj 2023 05:21