Aktualno
StoryEditor

‘Dobra energija‘: Energetsko siromaštvo može se riješiti sinergijom lokalne i nacionalne razine

03. Svibanj 2018.

Nemogućnost kućanstva i pojedinaca da si priušte osnovne energetske usluge, poput grijanja, hlađenja, kuhanja, pranja i rasvjete, odnosno energetsko siromaštvo, tema je koja je obilježila drugi dan međunarodne konferencije ‘Dobra energija‘ na otoku Visu, u organizaciji Zelene energetske zadruge (ZEZ).

Slavica Robić iz Društva za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) istaknula je kako se smatra da su tranzicijske države posebice zahvaćene energetskim siromaštvom. Energetski siromašni uglavnom dolaze iz ranjivih skupina i žive u neadekvatnim domovima. Što se tiče hrvatske javne politike vezane za energetsko siromaštvo, nema programa usmjerenih posebno na energetski siromašna kućanstva.

>>>‘Dobra energija’ na Visu: Energija može generirati dobru ekonomiju i lokalni razvoj

- Preporuke za manje energetskog siromaštva su izrada liste prioriteta za energetsku obnovu i različite razine ulaganja u energetsku učinkovitost u kućanstvima, uspostava sustava energetskog savjetovanja i pružanja jednostavnih mjera energetske učinkovitosti, beskamatni krediti, obnova svog socijalnog stambenog fonda, zamjena kućanskih uređaja ‘staro za novo‘, utvrđivanje limita na izravnu financijsku pomoć te kampanje za energetsku pismenost, istaknula je Robić.

Barbara Kalker, predstavnica Caritasa iz Njemačke, predstavila je Stromspar-Check - nacionalni program energetskih savjetnika za borbu protiv energetskog siromaštva u Njemačkoj koji djeluje na razini više od 150 gradova.

Mark Braham, predstavnik Robin Hood Energy, gradskog poduzeća za opskrbu energijom, neprofitne organizacije u vlasništvu grada Nottingham koja se bavi opskrbom električne energije i brine o socijalnim ugroženim kućanstvima.

- Naše tarife su dosljedne i među najkonkurentnijim na tržištu, a od početka 2016. godine, kada smo osnovani, stekli smo u prosjeku 2000 kupaca tjedno te postali poslodavac koji pruža 200 poslova u Nottinghamu – naglasio je Bramah.

[caption id="attachment_339356" align="alignright" width="351"] Mark Bramah[/caption]

>>>Most: Ulaganjem u mikrosolare do izlaska iz energetskog siromaštva

Da postoje rješenja u borbi protiv energetskog siromaštva, pokazuju primjeri iz Križevaca, Velike Gorice i Slovenije.

Ljiljana Stojsavljević-Križan, iz Gradske uprave Križevaca predstavila je njihov pilot projekt ‘Energetski savjetnici za energetski siromašna kućanstva‘, u okviru kojega je 13 energetskih savjetnika identificiralo energetski siromašna kućanstva, obišli su 508 objekata te ispunili ciljeve - poboljšanje energetske učinkovitosti energetski siromašnih kućanstava, dodatno obrazovanje nezaposlenih osoba, stvaranje zelenih radnih mjesta te tako je postignuta godišnja novčana ušteda po kućanstvu od 531,68 kuna.

- Problem energetskog siromaštva može se riješiti sinergijom lokalne i nacionalne razine, naglasila je Stojsavljević-Križan.

Svijetli primjer je i program sprječavanja energetskog siromaštva na području Grada Velike Gorice te projekt iz Slovenije koji je predstavio Tomislav Tkalec iz Focusa, malog NGO-a za zaštitu okoliša, u okviru kojega su energetski savjetnici obišli dvije slovenske regije, a postigle su se uštede od 84 eura po kućanstvu na godinu.

24. ožujak 2023 10:01