Aktualno
StoryEditor

Dobrović: Hrvatska je jedina zemlja EU gdje za baznu stanicu ne treba građevinska dozvola

10. Srpanj 2018.

https://www.youtube.com/watch?v=eiC30Ay2Zt0

Saborski zastupnik Mosta Miro Bulj u utorak je na konferenciji za novinare ustvrdio da Vlada pogoduje teleoperaterima na štetu građana, a zastupnik Slaven Dobrović je upozorio da je Hrvatska jedina zemlja u EU u kojoj nije potrebna građevinska dozvola za baznu stanicu i u kojoj je dopuštena razina elektromagnetskog zračenja na javnim površinama gotovo tisuću puta veća nego u Parizu i Beču.

U svojim državama se ne ponašaju tako, nego poštuju odluke koje donose nadležna tijela, rekao je na konferenciji za novinare održanoj u Saboru.

>>> Ministarstvo zdravstva ‘s figom u džepu‘ objavilo letak štetnosti zračenja mobitela

"Jasno je da teleoperateri koriste rupe u našim zakonima i nedostatak propisa koji uređuju poslovanje, ali nije jasno zašto hrvatska Vlada to podržava na štetu svojih građana. Prije dva mjeseca u saborsku proceduru sam uputio dopune Zakona o gradnji kako bi se i za bazne stanice morala tražiti građevinska dozvola. Nedopustivo je da se bazna stanica može postaviti bez građevinske dozvole. Teleoperateri u drugim zemljama itekako moraju ispuniti stroge zakonske preduvjete. Tražimo da i mi imamo isti tretman, a ne da u Hrvatskoj moćne kompanije rade što god hoće", poručio je Bulj.

Zastupnik Slaven Dobrović kazao je da je u Hrvatskoj lakše izgraditi baznu stanicu na stambenoj zgradi nego zatvoriti lođu u svom stanu.

"Hrvatska je jedina zemlja u EU u kojoj nije potrebna građevinska dozvola za baznu stanicu teleoperatera. Digitalizacija je imperativ današnjeg društva, ali moramo imati regulirane zakone. U Hrvatskoj je dozvoljena razina elektromagnetskog zračenja na javnim površinama gotovo tisuću puta veća nego u Parizu i Beču. Elektromagnetsko zračenje ima utjecaja na zdravlje, posebno djecu i izloženost mobilnoj telefoniji će u budućnosti doći do izražaja, što treba imati na umu“, istaknuo je Dobrović.

Nenad Bebek iz inicijative Zagreb bez zračenja ukazao je na problem s baznom stanicom na Jarunu, koja je postavljena suprotno GUP-u i bez suglasnosti potrebnog broja suvlasnika zgrade u ulici Bernarda Vukasa.

>>> Aleksić: Predložem da Sabor osnuje odbor za zaštitu potrošača

Ankica Kosovec Krželj iz Hrvatske Udruge za zaštitu od elektromagnetnog zračenja istaknula je da "Vlada tvrdi da se ovo pitanje ne treba uređivati propisima o gradnji nego propisima iz područja zaštite zdravlja i okoliša, ali zemlje EU imaju vrlo striktne propise iz tih područja, kao i obavezu da se zatraži građevinska dozvola za bazne stanice".

"Naša inicijativa nije povratak u kameno doba, dapače. Zemlje poput Njemačke, Danske i Finske u kojima je potrebna građevinska dozvola za bazne stanice, imaju najviši stupanj digitalizacije i najniži stupanj korupcije, jer upravo digitalizacija pridonosi transparentnosti i smanjuje koruptivne aktivnosti i to bi Vlada RH trebala primijeniti, a ne po svaku cijenu čuvati postojeću legislativu", zaključila je Kosovec Krželj.

25. travanj 2024 19:42