Aktualno
StoryEditor

Dok druge općine stanovnici napuštaju, u Gornji Kneginec dolaze

11. Veljača 2018.

Dok hrvatske općine potresaju demografski problemi, općini Gornji Kneginec pošlo je za rukom privuči ček tisuću novih stanovnika. Možda ne zvuči revolucionarno puno, ali za općinu u kojoj živi 5600 stanovnika, taj broj je i više nego značajan. Zanimljivo je što je u naselju Varaždinski Breg u tom pitoresknom kraju uz 1500 kuća čak 1700 vikendica, koje se polako pretvaraju u kuće.

>>> Demografija i iseljavanje: Predsjednica ‘proglasila’ izvanredno stanje

– Vikendice se lepe puniju, ima dosta mladih obitelji s decom, ali ima i starcof. Tu gore su se lane deselile dve obitelji, Ima strancof, ima i domaćih iz Zagreba. Tu malo dalje živi par penzionera koji su prodali stan u Zagrebu i kupili vikendicu. To im je jeftinije, a i ne treba im lift. Neki su preuredili vikendice i kleti jer im je to jeftinije nego kupovati kuću. I režije su manje. Ovde imaju sve, struju, vodu, plin i telefona, a to kaj su malo dalje od grada, to im nije tak važno. Bolje i to nego biti podstanar, ispričala je 75-godišnja Štefica Kolednjak iz Varaždin Brega za Večernji.

U Varaždin Breg doseljavaju se mlade obitelji, umirovljenici, radnici, poduzetnici, umjetnici, ali i stranci poput Nijemca Benjamina Titza i supruge Tajlanđanke Lise, koji su dvije godine živjeli u Aziji i odlučili se skrasiti u okolici Varaždina. Bave se turizmom i iznajmljuju apartman. Osim lijepe prirode i infrastrukture, u tu općinu doseljavaju se i zbog posla.

>>> Šterc: Hrvatska je negativno demografski u svjetskom vrhu, to je strateški problem

U poduzetničkoj zoni u Gornjem Knegincu radi 1200 ljudi. Povećanju broja stanovnika općina je prilagodila i kapacitete u vrtićima. Nedavno je otvoren drugi vrtić u općini i sada zajedno mogu zbrinuti 211 djece.

Iako općina ima visok indeks razvijenosti, najveći od svih općina i većine gradova u Varaždinskoj županiji, smanjena sredstva za rad svih političkih stranaka sa 70.000 kuna na 8000 kuna godišnje, dogovoreno je i da se ne održavaju izbori za mjesne odbore, a ušteđenih 100.000 kuna odlazi za sufinanciranja vrtića, piše Večernji.

24. veljača 2024 10:31