Aktualno
StoryEditor

Donohue: Uvođenje carina može dovesti do destruktivnog trgovinskog rata s ozbiljnim posljedicama

16. Ožujak 2018.

Thomas Donohue, čelnik najutjecajnije američke lobističke organizacije, upozorio je predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da jednostrane carine na uvoz robe iz Kine mogu dovesti do destruktivnog trgovinskog rata koji će naštetiti američkim potrošačima i gospodarskom rastu SAD-a.

Predsjednik Američke gospodarske komore Donohue poručio je u izvješću, objavljenom u četvrtak, kako bi takve carine, povezane s istragom o kineskim praksama u vezi intelektualnog vlasništva, dovele do "štetnih poreza za američke potrošače".

>>>Tusk Trumpu: Trgujte, a ne ratujte, gospodine predsjedniče

Reuters je izvijestio u utorak da Trump razmatra carine do 60 milijardi dolara na kinesku informacijsku tehnologiju, telekomunikacijske i potrošačke proizvode, zajedno s ograničenjima ulaganja u SAD za kineske tvrtke.

Donohue: Carine su pogrešan pristup

Donohue je rekao da je Trumpova administracija bila u pravu kada se usredotočila na negativan gospodarski utjecaj kineske industrijske politike i nepoštenih trgovinskih praksi. No, kaže da su carine pogrešan pristup rješavanju tih problema, pozvavši administraciju da ne nastavi s takvim planom.

- Uvođenje carina bi moglo dovesti do destruktivnog trgovinskog rata s ozbiljnim posljedicama za američki gospodarski rast i stvaranje novih radnih mjesta, šteteći potrošačima, tvrtkama i poljoprivrednicima, poručio je Donohue.

>>>Zbog nacionalne sigurnosti Trump blokirao Broadcomovu ponudu za Qualcomm

No savjetnik za trgovinsku politiku u Bijeloj kući Peter Navarro, idejni začetnik plana uvođenja carina na čelik i aluminij koje je prošli tjedan objavio Trump, izjavio je u četvrtak za CNBC televiziju da carine neće nužno izazvati trgovinski rat.

- Očito to možemo učiniti na način koji može biti dobar za američke ljude i za globalni trgovinski sustav. Možemo to učiniti na miran način, koji će unaprijediti i ojačati trgovinski sustav, poručio je Navarro.

>>>Thomas Jordan: Protekcionizam SAD-a može potaknuti potražnju za švicarskim frankom

Kina je, pak, u više navrata poručila da u trgovinskom ratu neće biti pobjednika, ali da će zaštititi svoje interese u svjetlu trgovinskih mjera SAD-a.

Kina ne bi dopustila da postane "meta nepovoljnih strelica", stoji u izdanju kineskog službenog lista China Daily od četvrtka. "Treba imati na umu da će vas čak i najzaigranija mačka ogrepsti ako je izazivate preko određene mjere", navodi se u tom listu.

23. svibanj 2024 10:49