Aktualno
StoryEditor

Đuro Đaković najavio novu dokapitalizaciju s ‘jednim kupcem‘

18. Kolovoz 2017.

Uprava Đuro Đaković grupe je dopunom dnevnog reda glavne skupštine, koja će se održati 21. rujna, predložila novu dokapitalizaciju u kojoj bi se izdanjem novih nešto više od pet milijuna dionica prikupilo 100,87 milijuna kuna, a poziv za upis bio bi upućen samo jednoj fizičkoj ili pravnoj osobi za koju se utvrdi da bi upisala sve nove dionice.

Đuro Đaković će skupštinu održati i idući tjedan, 22. kolovoza, i na njoj će dioničari biti izviješteni o nedavno završenoj dokapitalizaciji u kojoj je prikupljeno 51,1 milijun kuna, čime se temeljni kapital povećava na 203,06 milijuna kuna, a u pozivu za skupštinu koja će se održati mjesec dana kasnije, 21. rujna, Uprava predlaže novu dokapitalizaciju u iznosu od 100,87 milijuna kuna, čime bi se temeljni kapital povećao na 303,9 milijuna kuna.

>>>Dostignut prag uspješnosti, Đuro Đaković dokapitaliziran s 51,1 milijun kuna

Naime, glavna je skupština slavonskobrodske kompanije krajem lipnja donijela odluku o povećanju temeljnog kapital za najviše 152 milijuna kuna, na najviše 303,9 milijuna kuna.

Početkom srpnja objavljen je poziv za sudjelovanje u dokapitalizaciji, a nakon što je rok za upis produžavan tri puta završen je 11. kolovoza i sredinom ovog tjedna Uprava je izvijestila da je dostignut prag uspješnosti izdanja novih dionica odnosno upisano 2.556.546 novih dionica, za što je uplaćeno 51,1 milijun kuna.

Iz toga, kako se navodi u dopuni dnevnog reda rujanske skupštine, proizlazi da upisani iznos nije u planiranoj mjeri poboljšao izvore financiranja grupacije Đuro Đaković.

"Nakon provedene dokapitalizacije u srpnju i kolovozu 2017. godine u kojoj je prikupljen dio kapitala potrebnog da se provede uspješno restrukturiranje grupacije Đuro Đaković, koja ostvaruje pozitivne neto rezultate drugi kvartal za redom, nužno je značajno poboljšati izvore financiranja prikupljanjem svježeg kapitala na tržištu u što kraćem roku kako ne bi došlo do odstupanja u budućim poslovnim planovima", navodi se u obrazloženju Uprave o razlozima za potpuno isključenje prava prvenstva postojećih dioničara pri upisu novih dionica.

>>>Damping: Austrijska tvrtka kažnjena s 22 milijuna eura zbog ‘jeftine radne snage’ iz Hrvatske

Uprava smatra kako je potrebno provesti dovršenje sveobuhvatnog procesa dokapitalizacije s ciljem prikupljanja prvotno planiranog kapitala te povećanja konkurentnosti na domaćem i inozemnom tržištu.

"Postoje indikacije interesa novih ulagatelja da u narednom razdoblju ulože novčana sredstva u društvo", navodi Uprava, obrazlažući prijedlog o korištenju prava iznimke od obveze objavljivanja prospekta, pomoću isključenja prava prvenstva na upis i uplatu dioničarima društva.

>>>Đuro Đaković Specijalna vozila dobio novu narudžbu iz Njemačke vrijednu 62 milijuna kuna

Dioničari bi na rujanskoj skupštini trebali odlučivati o prijedlogu Uprave da se temeljni kapital Đure Đakovića poveća za 100,87 milijuna kuna, sa 203,06 na 303,93 milijuna kuna, a to bi se provelo uplatom u novcu, izdanjem 5.043.454 nove redovne dionice, nominale 20 kuna, što bi bila i cijena po kojoj bi se nove dionice izdavale.

"Uprava društva će uputiti poziv za upis novih dionica u roku od najviše šest mjeseci nakon što glavna skupština donese ovu odluku, i to samo jednoj fizičkoj ili pravnoj osobi za koju, na temelju prikupljenih informacija te iskazanog interesa potencijalnih ulagatelja, utvrdi da će upisati i uplatiti ukupni broj novih dionica koje su predmet ove odluke", najavljuju iz Uprave Đuro Đaković grupe.

25. svibanj 2024 22:11