Aktualno
StoryEditor

DZS: Lani u zadnjem tromjesečju 60 tisuća više zaposlenih nego 2016.

24. Ožujak 2018.

U četvrtom tromjesečju prošle godine u Hrvatskoj je bilo milijun i 639 tisuća zaposlenih, što je 60 tisuća osoba više nego u istom razdoblju godinu ranije, dok je broj nezaposlenih na godišnjoj razini pao za 44 tisuće, na 200 tisuća, pokazuju prvi podaci iz Ankete o radnoj snazi koje je objavio Državni zavod za statistiku (DZS).

Anketu o radnoj snazi DZS provodi tromjesečno, a provodi se na temelju metodologije Međunarodne organizacije rada (ILO) te je međunarodno usporediv podatak o zaposlenosti i nezaposlenosti.

>>>Igre s brojkama: Nezaposlenost pala jer je HZZ izbrisao 45.000 ljudi iz evidencije

Podaci za razdoblje od listopada do kraja prosinca prošle godine pokazuju da je u tom razdoblju u Hrvatskoj bilo 1,6 milijuna zaposlenih osoba.

S obzirom na sezonska kretanja na hrvatskom tržištu rada i veću zaposlenost tijekom trećeg tromjesečja odnosno turističke sezone, broj zaposlenih u zadnjem je kvartalu prošle godine na tromjesečnoj razini manji za 44 tisuće.

No, na godišnjoj razini, u odnosu na zadnji kvartal 2016. godine, podaci iz Ankete o radnoj snazi pokazuju da je zaposlenih u zadnjem tromjesečju prošle godine bilo 60 tisuća više.

>>>Pavić: 2,5 milijarde kuna za mjere zapošljavanja i aktivaciju domaće radne snage u 2018.

Tako i stopa zaposlenosti, koja pokazuje udio zaposlenih osoba u radno sposobnom stanovništvu i koja je u zadnjem tromjesečju prošle godine iznosila 46,3 posto, na tromjesečnoj razini bilježi pad za 1,2 postotna boda, dok je u odnosu na zadnji kvartal 2016. godine porasla za 1,9 postotnih bodova.

Istodobno, stopa nezaposlenosti iznosila je 10,9 posto, 1,9 postotnih bodova više u odnosu na prethodni kvartal, a 2,5 postotnih bodova manje nego u četvrtom tromjesečju 2016. godine.

>>>HZZ: Nezaposlenost 20% manja nego prošle godine

Po podacima iz Ankete, u četvrtom je tromjesečju prošle godine u Hrvatskoj bilo 3,54 milijuna radno sposobnog stanovništva, što uključuje starije od 15 godina, od čega je 1,84 milijuna aktivno stanovništvo, a 1,7 milijuna neaktivno stanovništvo.

Statistika pritom pokazuje da broj radno sposobnog stanovništva od trećeg kvartala 2016. godine iz tromjesečja u tromjesečje pada za oko četiri odnosno pet tisuća osoba.

>>>Eurostat: Stopa nezaposlenosti u EU stagnira, u Hrvatskoj pada

Za četiri tisuće osoba pao je i u četvrtom tromjesečju prošle godine u odnosu na tromjesečje prije, a na godišnjoj je razini, to jest u odnosu na četvrti kvartal 2016., broj radno sposobnog stanovništva smanjen za 18 tisuća.

Stopa aktivnosti, odnosno postotni udio aktivnog stanovništva u radno sposobnom stanovništvu, u četvrtom tromjesečju prošle godine iznosila je 52,0 posto. To je za 0,2 postotna boda niže u odnosu na stopu aktivnosti od 52,2 posto u trećem tromjesečju prošle godine, ali i 0,7 postotnih bodova više na godinišnoj razini s obzirom da je u četvrtom kvartalu 2016. godine stopa aktivnosti iznosila 51,3 posto.

 

21. veljača 2024 21:24