Aktualno
StoryEditor

DZS: Proizvođačke cijene u siječnju porasle 1,2 posto na godišnjoj razini

28. Veljača 2018.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u siječnju ove godine bile su za 0,2 posto više u odnosu na prosinac prošle godine, dok su na godišnjoj razini bile više za 1,2 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Tako su u siječnju proizvođačke cijene na godišnjoj razini porasle već 13. mjesec zaredom, a analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) očekuju nastavak rast proizvođačkih cijena i u idućim mjesecima.

>>> DZS: Proizvođačke cijene na godišnjoj razini porasle za 1,7 posto

"Uz postupni oporavak potražnje očekujemo nastavak pozitivnih stopa rasta proizvođačkih cijena i u ovoj godini, koje bi u prosjeku mogle zabilježiti godišnji rast od 2,8 posto", navodi se u srijedu u osvrtu analitičara RBA na nedavno objavljene podatke DZS-a.

Ako se isključe cijene u sektoru energije, proizvođačke su cijene u industriji u siječnju u odnosu na prosinac bile niže za 0,2 posto, dok su na godišnjoj razini više za 0,6 posto.

Podaci DZS-a pokazuju da su na mjesečnoj razini cijene na domaćem tržištu u siječnju bile više za 0,1 posto, a na inozemnim tržištima za 0,4 posto.

Na godišnjoj su razini, pak, cijene na domaćem tržištu skočile za 1,5 posto, a na inozemnom za 0,8 posto.

>>>Eurostat: Industrijski proizvodi u EU poskupili, u Hrvatskoj cijene ubrzano rastu

Promatrano prema glavnim industrijskim grupama, u siječnju su u odnosu na prosinac cijene u sektoru intermedijarnih proizvoda porasle 0,1 posto, u energiji za 1,7 posto i kapitalnim proizvodima za 0,2 posto. Pale su u trajnim proizvodima za široku potrošnju za 0,6 posto i netrajnim proizvodima za široku potrošnju za 0,5 posto.

U odnosu na siječanj 2017. , proizvođačke su cijene industrijskih proizvoda u segmentu energije skočile za 3,3 posto, u sektoru intermedijarnih proizvoda za 1,8 posto, a kod kapitalnih proizvoda za 0,4 posto. Pale su u trajnim proizvodima za široku potrošnju za 0,6 posto te u netrajnim proizvodima za široku potrošnju za 0,2 posto.

24. travanj 2024 10:42