Aktualno
StoryEditor

FOTO: Ekonomski fakultet proslavio 98 godina postojanja

03. Prosinac 2018.

Najveća i najvažnija ekonomska institucija u Hrvatskoj - Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu - proslavio je svoj rođendan. Svečanost povodom 98. godine fakulteta održana je u kongresnoj dvorani Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, a među uvaženim gostima našli su se osim predstavnika Ekonomskog fakulteta i Sveučilišta u Zagrebu i Marko Primorac, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i njen savjetnik za gospodarstvo, te izaslanik premijera i ministar zaštite okoliša i energetike, Tomislav Ćorić.

- Ponosan sam na svih 251 nastavnika, 13 studentskih udruga, 814 doktoranda, te ukupno 83 682 osobe koje su završile ovaj fakultet u njegovih 98 godina. Članstva u respektabilnim europskim međunarodnim organizacijama konstantno dižu razinu kvaliteta rada naše obrazovne institucije. Isto tako moram napomenuti da je dolazna mobilnost studenata veća nego odlazna (241 student je došao iz inozemstva, a izvan Hrvatske na razmjenu je otišlo 122 studenata). Puno toga je ostvareno, no postoji još prostora za napredak, poručio okupljenima Jurica Pavičić, dekan zagrebačkog Ekonomskog fakulteta.

>>>Ekonomski fakultet u Zagrebu ima novu Upravu

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras iskoristio je ovu priliku da zatraži veća financijska izdvajanja za Sveučilište u Zagrebu kako bi opet ušlo među 300 najboljih sveučilišta svijeta.

- Usprkos lošem financiranju Sveučilište u Zagrebu ostvaruje odlične rezultate, te smo i dalje daleko najbolje sveučilište u Hrvatskoj, bez obzira na neke ljestvice koje pokazuju kako nas je preteklo Sveučilište u Splitu. To jednostavno nije moguće. Hrvatska država treba nam osigurati optimalnu infrastrukturu za znanost. Nemamo dovoljno novca za financiranje znanstvenih članaka preko kojih se ulazi na međunarodne top liste, elaborirao je Boras.

Na svečanosti su nagrađeni i brojni uspješni profesori i studenti Ekonomskog fakulteta. Tako je dvadesetak profesora nagrađeno nagradama ’Mijo Mirković’, ’Fedor Rocco’ i ’Pero Jurković’, dok su studentice i studenti nagrađeni Dekanovim nagradama. Posebne Dekanove nagrade uručene su Ekonomskoj klinici za projekt ’Osobne financije’ i debatnom timu Ekonomskog fakulteta za ’Awareness week’.

27. travanj 2024 02:05