Aktualno
StoryEditor

Energo rezimirao 2016., ‘godinu pravedne tarife, zadovoljnih korisnika i uspješnog poslovanja‘

09. Veljača 2017.

Riječka gradska tvrtka za proizvodnju i distribuciju toplinske energije i plina Energo lani je poslovala pozitivno, uz nastavljeni trend smanjenja cijene grijanja, koja je lani smanjena oko 30 posto, a ove godine planira daljnja ulaganja od dva milijuna eura, istaknuli su u četvrtak na konferenciji za novinare čelnici te tvrtke.

Direktor Energa Sanjin Kirigin, zamjenik direktora Marko Križanec i direktor Sektora topline Vatroslav Jukić ocijenili su da je 2016. bila godina pravedne tarife, zadovoljnih korisnika i uspješnog poslovanja.

Po njihovim riječima, trend smanjenja cijene toplinske energije počeo je 2015. te se ona smanjivala dva puta, ukupno oko 30 posto, pa je sada cijena snage 18,50 kuna po kilovatu, a energije 0,35 kuna po kilovatsatu. Zbog smanjenja cijene isporučene toplinske energije, prosječan račun za krajnjeg korisnika u siječnju 2017. niži je od onih u siječnju 2015. i 2016. unatoč znatno većoj potrošnji za zagrijavanje prostora. Po podacima Energa, ukupni prosječni račun za isporučenu toplinsku energiju (s PDV-om) u siječnju 2015. iznosio je 737,48 kuna, u siječnju lani 647,98 kuna, a u prvom mjesecu ove godine 639,55 kuna, iako je ovogodišnji siječanj bio hladniji u odnosu na prethodne.

>>>‘Potpuna liberalizacija’: RWE Hrvatska ušao u strateško partnerstvo s Koprivnicom

Čelnici Energa istaknuli su da se lani nastavilo ulagati i raditi na poboljšanju usluga - nastavljeno je širenje i poboljšanje sustava javne rasvjete, izgradnja plinovoda u Rijeci te u Kastvu i Viškovu, a dovršene su i pripreme za drugu fazu obnove sustava toplovoda. Uz uštede, provedena je reorganizacija poslovanja, poboljšan unutarnji ustroj tvrtke i njezino poslovanje, a smanjenje cijene grijanja nije ugrozilo poslovanje, dodali su.

Kapitalne investicije u svim djelatnostima

I ove se godine, najavili su, nastavljaju aktivnosti za formiranje pravedne tarife i uspješno poslovanje te na unaprjeđenju komunikacije s korisnicima, razgovorima i suradnji s ovlaštenim predstavnicima i građanima. Izrađen je letak sa savjetima za pravilnije i učinkovitije korištenje centralnoga grijanja koji je poslan svim korisnicima na 10.000 adresa.

Energo će ove godine nastaviti kapitalne investicije u svim djelatnostima, posebice na obnovi sustava toplovoda. Riječ je o nastavku projekta koji je počeo 2015. u suradnji s Europskom bankom za obnovu i razvoj. Radovi u pet naselja obuhvatit će više od 2000 korisnika toplinske energije. Zamijenit će se 2550 metara toplovoda, što je s ulaganjem iz 2015. ukupno 4050 metara obnovljenih toplovoda. Planira se i zamjena 20 toplinskih podstanica s automatiziranim i daljinski upravljanim podstanicama. Ove godine planira se uložiti oko dva milijuna eura, a procjenjuje se da bi ulaganja mogla smanjiti cijenu instalirane snage za 10 posto ili više, istaknuli su iz riječke tvrtke.

Predstavnici Energa istaknuli su da će se uskoro podići razina automatizacije toplana i prijelaz na 24-satni rad u toplovodnom režimu radi smanjenja gubitaka. Naime, toplana u Gornjoj Vežici i objekti priključeni na sustav distribucije toplinske energije u tom naselju počeli su pokusni 24-satni rad, a iskustva na dvjema toplanama u pokusnom razdoblju pokazala su uštedu goriva od 10 do 13 posto.

Osim toga, u Energu planiraju i gradnju nove toplane ne neki od alternativnih izvora energije.

27. siječanj 2023 16:58