Aktualno
StoryEditor

Erik Freudenthal: Hrvatska treba povećati proizvodnju bioplina

11. Travanj 2018.

Erik Freudenthal, rock zvijezda zelenog pokreta, jedan je od čelnih ljudi koji su stajali iza projekta transformacije Hammarby Sjöstada iz zastarjelog industrijskog predgrađa Stockholma u funkcionalan grad budućnosti. Nekadašnji voditelj komunikacija Hammarby Sjöstada, danas je dio tima Smart City Sweden, platforme koja nudi rješenja za izgradnju ekološki samoodrživih pametnih gradova. Prije nego što će nastupiti na Liderovoj konferenciji Smart Cities 2018. porazgovarali smo s njime o budućnosti pametnih gradova, ekologiji, prometu i utjecaju politike.

>>> Aik van Eemeren: Vlast budućnosti pri odlučivanju stavlja građane na prvo mjesto

Dok je promovirao ideju održivih gradova i proputovao Europu, Aziju, Afriku te Sjevernu i Južnu Ameriku, Freudenthal je shvatio kako ne postoji savršen ’grad budućnosti’, već vjeruje da diljem svijeta postoje mnoga rješenja koja svaka na svoj način odgovaraju lokalnim problemima.

Liderova konferencija Smart Cities 2018 održat će se 17. travnja na Zagrebačkom velesajmu. Prijavite se!

Politička volja je ključna

Freudenthal je svjestan činjenice kako postoje granice primjena novih tehnologija i zelenih rješenja u gradovima. Osim o političkoj volji zajednice, napominje kako granice određuje i činjenica koliko su grad ili država u mogućnosti uložiti novca u izgradnju pametnog grada.

- Pametni grad traži sinergiju svih aspekata infrastrukture. Podrazumijeva se da prije nego što predstavnici grada naprave detaljni plan, sjednu s javnim i privatnim zainteresiranim stranama i donesu zajedno sve odluke o tome će kako bi novi gradski prostor trebao izgledati i funkcionirati. Savjetujem da odluke donosite temeljeno na pravilima društva u kojem živite i ovisno o tome koliko novca imate na raspolaganju. No sve odluke koje budu donesene moraju ići u smjeru izgradnje ekološki održivog grada, poručuje Erik Freudenthal.

- Iskreno vjerujem da možemo ići mnogo dalje i učiniti gradove još boljim nego što su danas. No tu je ključna politička volja. Ako država i/ili lokalna vlada odluče prihvatiti plan za zaštitu okoliša svi ga moraju slijediti! Isto tako vjerujem da tehnologija i uloga građana idu ruku pod ruku. Naravno, tehnologija ne bi trebala biti previše komplicirana, već treba biti tu da građanima na jednostavan način olakša svakodnevni život. Pametna rješenja trebaju biti ugrađena i u stambene zgrade prije nego se u nju dosele prvi stanari, dodaje švedski stručnjak.

>>>Smart Cities 2018 predstavlja najbolja rješenja za pametne gradove

Kao voditelj komunikacija Hammarby Sjöstada Freudenthal inzistira na važnosti informacije, odnosno dijalogom s građanima. U sklopu Hammarby Sjöstada od 2002. tako je otvoren informacijski centar GlashusEtt.

- U GlashusEttu imali smo brojne seminare i prezentacije kako bismo tada novi ekološki samoodrživ prostor učinili građanima prihvatljivim. Prezentirali smo im kako sudjelovati u ovom novom susjedstvu i učiniti ga održivim. Također svakodnevno smo objavljivali brojne oglase u lokalnim novinama i časopisima. U početku smo održavali i brojne sastanke s ljudima koji su razmišljali o doseljavanju u grad. Centar je i dalje svakodnevno otvoren ljudima kako bi vidjeli o čemu se radi, elaborirao je Erik Freudenthal.

>>>Pametni gradovi ‘mrze’ gužve

Kao glavnu inspiraciju za implementaciju ekološki održivih sustava u sklopu pametnog grada navodi činjenicu što je, jedan od glavnih razloga da Sydney dobije Olimpijske igre 2000. upravo tamošnji program očuvanja okoliša.

Freudenthal ističe važnost javnog prijevoza

Hrvatskoj kao neka od ekološki održivih rješenja predlaže proizvodnju bioplina obradom mulja iz otpadnih voda, kao i iz organskog otpada. Kao odgovor pak na izazove koje se tiču prometne infrastruktura prilikom stvaranja plana pametnoga grad, Freudenthal ističe važnost inzistiranja na javnom prijevozu. Tako danas oko 75% stanovništva u okrugu Stockholm, kao i u samom gradu koristi javni prijevoz, što je jedna od glavnih pretpostavki funkcionalnog grada budućnosti.

>>>>>>Smart Cities 2018: Sve više hrvatskih gradova ‘na rubu pameti’

- Bez političke volje sve ove transformacije o kojima pričamo nisu moguće. Koliko vam god ideja bila dobra i koliko god investitori bili utjecajni, volja političke vlasti za promjenama i njena sposobnost da uvidi potencijale u inovativnim rješenjima je krucijalna. Morate imati predstavnike vlasti na svojoj strani ukoliko želite grad učiniti boljim mjestom za život, zaključuje Erik Freudenthal.

17. travanj 2024 23:54