Aktualno
StoryEditor

ESA predstavila svemirsku letjelicu za istraživanje ‘planeta tajni‘

07. Srpanj 2017.

Europska svemirska agencija (ESA) predstavila je svemirsku letjelicu koja je ključna za njezinu najambiciozniju misiju ikada: slanje sonde na Merkur, javlja u petak dpa.

"BepiColombo", istraživački svemirski brod nazvan po talijanskom matematičaru i inženjeru Giuseppeu Colombu, trebao bi započeti svoj put prema malenom, stjenovitom planetu 2018. koji će trajati sedam godina.

Sonda bi trebala biti lansirana u listopadu sljedeće godine s kozmodroma Kourou, na atlantskoj obali Francuske Gvajane.

>>>Bugarska lansirala svoj prvi satelit, postala ‘jedna od vodećih svemirskih nacija Europe’

Merkur, najmanji planet u Sunčevom sustavu, vrlo je teško promatrati zbog njegove blizine Suncu.

-Merkur je planet pun tajni, kazao je Johannes Benkhoff, jedan od vodećih znanstvenika na tom projektu.

Temperature na Merkuru se penju i do 430 stupnjeva Celzija, dok strana koja nije okrenuta sunca trpi i hladnoće od minus 180 stupnjeva Celzija. Ti ekstremni uvjeti predstavljaju goleme izazove za opremu namijenjenu istraživanju Svemira.

"BepiColombo" se sastoji od dva satelita: europski će ponijeti sondu koja će istraživati površinu i klimu planeta, a japanski će vršiti mjerenja vezana uz magnetsko polje.

>>>Svemirski rekordi: Privatni ulagači i tvrtke osvajaju orbitu

Radi se, naime, o zajedničkom projektu ESA-e i Japanske agencije za istraživanje svemira (JAXA). Misija ima za cilj pronaći odgovore na misterij neobično snažnog magnetskog polja planeta, a istovremeno će tragati za ledom ili vodom. Namjera je i prodrijeti duboko u neke od Merkurovih kratera.

>>>Švicarci testirali prvi solarni zrakoplov kojim žele u svemir

Letjelica ima neobičan dizajn i sastoji se od "složenog aviona" koji nosi po jedan europski i japanski satelit. Oni će se po dolasku razdvojiti i ući u različite orbite oko Merkura, gdje bi trebali ostati najmanje jednu do dvije godine prije nego što padnu.

Projekt je vrijedan oko 1,3 milijarde eura.

03. veljača 2023 00:42