Aktualno
StoryEditor

EU odobrio 5,4 mlrd eura državnih potpora za industriju vodika

16. Srpanj 2022.
Energetika - Eksplozivni razvoj na vodikov pogonfoto Shutterstock

Europska komisija je izvijestila da je odobrila 5,4 milijardi državnih potpora za industriju vodika koja će ujediniti 15 zemalja EU-a i 35 kompanija.

Krovni projekt "IPCEI Hy2Tech" predviđa proizvodnju, skladištenje, transport i distribuciju vodika, te proizvodnju gorivih ćelija i njihovu primjenu u sektoru mobilnosti.

Financiraju ga Austrija, Belgija, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Italija, Nizozemska, Poljska, Portugal, Slovačka i Španjolska, a trebao bi privući i još 8,8 milijardi eura ulaganja privatnih investitora, navodi se u priopćenju EK.

U sklopu "IPCEI Hy2Techa" 35 kompanija, uključujući Alstom, Ansaldo, Bosch, Daimler, Enel, Fincantieri, Orsted i Plastic Omnium, sudjelovat će u realizaciji 41 pojedinačnog projekta, dodaje se.

Očekuje se da će krovni projekt privući još 8,8 milijardi eura ulaganja privatnih investitora, procjenjuje EK.

- Vodik ima ogroman potencijal u budućnosti. To je nezamjenjiva komponenta za diversifikaciju izvora energije i zelenu tranziciju - rekla je potpredsjednica Komisije Margrethe Vestager u priopćenju.

- Međutim, ulaganje u takve inovativne tehnologije može biti rizično ako ga poduzima samo jedna država članica ili jedna kompanija -  istaknula je Vestager.

Europski povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton rekao je, među ostalim, da projekt u industriji vodika omogućava udaljavanje EU-a od fosilnih goriva i manju ovisnost o njima.

- Proizvodnja vodika u EU prijeći će tim IPCEI-jem "iz laboratorija u tvornice", a naša industrija pretočit će vrhunsko tehnološko znanje u vodeću poziciju na tržištu -  poručio je Breton. 

EU je posljednjih godina dao zeleno svjetlo zajedničkim projektima proizvodnje baterija, mikroelektronike i infrastrukture, dodjeljujući im oznaku važnih projekata od zajedničkog europskog interesa (IPCEI) koji podliježu blažim pravilima o državnim potporama, podsjeća Reuters.

20. travanj 2024 13:41