Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta usvojio je izvješće o različitoj kvaliteti proizvoda na tržištu EU, čime je završen proces usuglašavanja pozicija svih nadležnih parlamentarnih odbora po tom pitanju, priopćeno je iz ureda hrvatske europarlamentarke Biljane Borzan
„Istraživanja su pokazala da u Češkoj mesni proizvodi mogu imati i do 24 posto manje mesa nego što je deklariranu. U Hrvatskoj smo imali slučaj gdje je u hrenovkama koje su deklarirane kao meso bili mehanički otkošteni ostaci mesa koji se ne smiju deklarirati kao meso. Postojeći zakoni očito nisu dovoljni i naša je dužnost zaštiti potrošače, prije svega one u istočnoj EU“, poručila je Borzan.
Europska udruga za srčane bolesti nedavno je problem dvostruke kvalitete proizvoda povezala s rizikom od srčanih i kardiovaskularnih bolesti koji je daleko veći u središnjoj i istočnoj Europi.
„Ako promatrate primjerice reformulacijske aktivnosti industrije gaziranih pića s ciljem smanjenja šećera u svojim proizvodima, očito je da su one koncentrirane na zapadnu Europu. Postoje istraživanja koja pokazuju i da je hrana u jugoistočnoj EU puno slanija. Dugoročno, takve razlike u proizvodima dovode do zdravstvenih rizika“, objašnjava Borzan.
>>>Borzan ‘pomaknula planinu’: HiPP u Hrvatsku šalje proizvode identične onima u Njemačkoj
Upravo je istraživanje Biljane Borzan pokazalo da je HIPP dječja hrana u Hrvatskoj manje zdrava te je nakon objave rezultata HIPP povukao proizvod s naših polica.
„Premda su neki proizvođači povećali kvalitetu proizvoda nakon što su uhvaćeni s prstima u pekmezu, ne možemo se osloniti na njihovu dobru volju. Europski zakon koji je u postupku mora jasno dati do znanja da će se teško sankcionirati oni koji nas tretiraju kao građane drugog reda“, najavljuje Borzan, članica Odbora za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane, svoje sljedeće korake.