Aktualno
StoryEditor

EU uvodi obvezu postavljanja električnih punionica pri izgradnji i obnovi zgrada

18. Travanj 2018.

Europski zastupnici usvojili su ovog tjedna ažurirani tekst direktive o energetskoj učinkovitosti zgrada prema kojom će u novim zgradama i onima koje očekuje značajno renoviranje biti obavezno uvesti infrastrukturu za elektromobilnost, odnosno osigurati uvjete za postavljanje barem jedne stanice za punjenje električnih vozila u zgradi s više od deset parkirnih mjesta. Kako je priopćio Europski parlament, Direktivu još treba usvojiti Vijeće, nakon čega će biti objavljenja u Službenom listu EU-a, te stupiti na snagu 20 dana nakon objave, uz rok od 20 mjeseci da članice direktivu transponiraju u nacionalno zakonodavstvo.

>>> Zahuktava se bitka za razvoj europske mreže e-punionica

Tekst direktive upućuje članice Europske unije da razviju dugoročne nacionalne strategije podrške obnovi javnih i privatnih zgrada, a u cilju smanjenja emisija u EU-u za 80-85 posto u odnosu na razine iz 1990. godine. Smanjenje emisija obnovom zgrada bit će financirano novim europskim financijskim alatima za građane i poduzeća, a krajnji je cilj ukupna dekarbonizacija nacionalnih stambenih fondova do 2050. godine.

Osim toga, ovom direktivom uvest će se i pokazatelj pripremljenosti za pametne tehnologije - alat koji mjeri koliko su nove zgrade fleksibilne prilagoditi se potrebama stanara, kako bi se smanjila potrošnja energije. Također, nove i postojeće zgrade u kojima se zamjenjuju toplinski generatori morat će imati automatizirane uređaje za regulaciju razine temperature, a inspekciji sustava grijanja i klimatizacije bit će pooštrena.

>>> Japanski automobilski divovi grade 80 novih punionica za električne automobile

Europski parlament je u priopćenju napomenuo da je je ažurirana direktiva o energetskoj učinkovitosti zgrada prvi od osam zakonskih prijedloga paketa Clean Energy for All Europeans koji je  pokrenut u studenom 2016. godine. Podaci EU govore da zgrade  troše većinu energije u Europi te da apsorbiraju 40 posto finalne energije. Fond zgrada u Europi svake godine se povećava za jedan posto, a tri od četiri europske zgrade nisu u dovoljnoj mjeri energetski učinkovite.

18. srpanj 2024 23:46