Aktualno
StoryEditor

Europsko nogometno tržište vrijedi rekordnih 25,5 milijardi eura

07. Lipanj 2018.

Pet velikih europskih nacionalnih nogometnih liga ostvarilo je u sezoni 2016/2017. rekordne godišnje prihode od ukupno 14,7 milijardi eura, pokazuju novi podaci savjetodavne kuće Deloitte.

Trenutno europsko nogometno tržište vrijedi nekih 25,5 milijardi eura, utvrdili su u Deloitteu a prenosi BBC.

Prvo mjesto pripada Engleskoj Premier ligi s rekordnim prihodima od 5,3 milijarde eura, uz rekordne godišnje prihode svakog od ukupno 20 klubova.

>>> Nogomet i vrućina: Rekordna mjesečna prodaja piva u Njemačkoj

Drugoplasirana španjolska La Liga uvelike zaostaje za tom brojkom s generiranim prihodima od 2,9 milijardi eura. Rezultat je snažno podupro 20-postotni skok prihoda od prodaje prava na televizijsko emitiranje.

Treće mjesto pripalo je njemačkoj Bundesligi s ukupnim prihodima od 2,8 milijardi eura. Nijemci su time zadržali snažan tempo rasta prihoda na godišnjoj razini, od 15 posto. Ujedno su potvrdili poziciju lige s najvećom posjećenošću utakmica, od prosječnih nešto više od 40 tisuća gledatelja po utakmici.

Četvrta je talijanska Serie A čiji su prihodi u sezoni 2016/2017. prvi puta premašili dvije milijarde eura i uvećani su za osam posto u odnosu na prethodnu sezonu.

>>> Po novom, Saudijke smiju gledati nogometne utakmice na stadionu

Na petom je mjestu francuska Ligue 1 s prihodima od 1,6 milijardi eura.

U Deloitteu ističu da financijski rezultati nogometne sezone 2016/2017. odražavaju novo razdoblje poboljšane profitabilnosti i financijske stabilnosti europskih nogometnih klubova.

Primjećuju da je Premier liga imala koristi od rekordnih ugovora o pravima emitiranja, kao i od poslovanja u reguliranom poslovnom okruženju pod paskom odredbi Uefa Financial Fair Playa i vlastitih mjera kontrole troškova lige.

>>> Joop! ekskluzivni sponzor Hrvatske nogometne reprezentacije

"Prije samo desetak godina 60 posto klubova Premier lige bilježilo je operativne gubitke, dok su u sezoni 2016/2017. svi klubovi poslovali s dobiti", rekao je Dan Jones iz Deloitteove sportske poslovne grupe.

Tome valja dodati da su u 10-godišnjem razdoblju prihodi klubova Premier lige prvi puta u povijesti rasli snažnije od plaća, dodao je Jones.

02. prosinac 2022 07:00