Aktualno
StoryEditor

Forum mladih SDP-a: Poskupljuju studentski ugovori, izvanredne studente gura se u prekarijat

03. Travanj 2018.

Forum mladih SDP-a poručio je u utorak kako novi Zakon o obavljanju studentskih poslova poskupljuje studentske ugovore i dopušta radno iskorištavanje izvanrednih studenata i studentica. Zakon ne rješava probleme zbog kojih se krenulo u njegovu izradu. Povod je bio porezni tretman studentskog rada, no novim se zakonom porezni tretman ne regulira, tvrdi u priopćenju SDP-ov Forum mladih.

>>> Divjak: Onemogućit ćemo zloporabe studentskih ugovora

Zakonom se, kažu, uvode novi problemi, poskupljuju studentski ugovori, a izvanredne studente i studentice gura u prekarizaciju rada. Vladi i radnoj skupini je Forum mladih predložio niz mjera za uređenje studentskog rada, te u savjetovanju o prijedlogu zakona uputio 20 komentara i primjedbi. Od toga je devet komentara djelomično ili potpuno prihvaćeno, osam ih je primljeno na znanje dok su tri odbijena.

>>> Balković: Njemačka na njima zarađuje milijarde, a RH tek počinje privlačiti strane studente

Prihvaćeni komentari i primjedbe omogućit će veću transparentnost procedura i zaštitu studenata koji rade, ali odbijen je prijedlog da se izvanrednim studentima ponudi ugovor o radu nakon tri uzastopna mjeseca rada kod poslodavca putem studentskog ugovora. Time se, smatra Forum mladih, hrvatsko tržište rada vodi u sve dublju prekarizaciju te se sužava mogućnost dugoročnog i stabilnog zapošljavanja mladih, visokoobrazovanih osoba.

04. ožujak 2024 16:31