Aktualno
StoryEditor

Francuzi pronašli radioaktivni cezij u gljivama iz Rusije

30. Studeni 2017.

Francuska je pronašla tragove radioaktivnog cezija u gljivama uvezenima iz Rusije, objavio je u četvrtak čelnik francuske agencije za nuklearnu energiju (ASN). Šef ASN-a Pierre-Franck Chevet rekao je pred francuskim Senatom da nakon otkrića radioaktivnog oblaka iz Rusije u listopadu razine radioaktivnog rutenija 106 u zraku nisu predstavljale opasnost za francuske građane, ali su kontrole uvoza hrane pojačane.

>>>Radioaktivnost iz Rusije došla i do srednje Europe

- Po posljednjoj informaciji koju sam dobio, izgleda da su tragovi cezija pronađeni u gljivama koje su došle iz Rusije, rekao je Chevet Senatu na saslušanju u nuklearnoj sigurnosti.

Dužnosnici francuske agencije za zaštitu potrošača nisu bili dostupni za komentar, a od ASN-a Reuters nije mogao dobiti dodatna pojašnjenja. Posljednijh tjedana Francuska je uvezla lisičarke iz Rusije koje se prodaju u supermarketima u Parizu.

>>>Čili odvraća slonove od usjeva, a ljude od sukoba s tom ugroženom vrstom

Ruska meteorološka služba prošli je tjedan objavila da je pronašla "iznimno visoko zagađenje" rutenijem 106, gotovo tisuću puta više od normalne razine, u blizini nuklearnog postrojenja Majak u južnoj Rusiji koje prerađuje korišteno nuklearno gorivo.

02. travanj 2023 01:09