Aktualno
StoryEditor

Fućkaš životopis bez riječi ‘digitalno‘

28. Svibanj 2017.

Istraživanje tržišta rada provedeno u SAD-u sugerira da su šanse za posao veće ako se u životopisu nalazi referenca na posjedovanje digitalnih znanja i vještina.

- Napišete li u životopisu riječ digitalno, vaše su šanse da prođete na natječaju za posao veće nego izostavite li tu riječ, kaže voditelj službe za kadrovska pitanja konzultantske američke tvrtke CEB, Brian Kropp.

Burning Glass Technologies koji je proveo istraživanje identificira osam područja koje pojedinca čine konkurentnijim na tržištu rada. Od tih 8, čak 5 ima digitalni predznak. Evo što se "prodaje": IT podrška, programiranje, analiza i upravljanje podacima, grafički dizajn, društvene mreže.

Preostale tri odnosile su se na marketing, prodaju i poslovnu administraciju.

- Stvoriti portfelj svih digitalnih znanja, vještina i radnih iskustava vrlo je važno. Gotovo jednako važno kao i pratiti što je novoga u sektoru tehnologije – komentirala je rezultate Rosemary Haefner koja upravlja tražilicom za posao CareerBuilder.

>>>Kako poboljšati izglede na razgovoru za posao?

Međutim, stavka "digitalno" u životopisu ne odnosi se samo na one koji su završili fakultete pa traže posao. Te se vještine sve više traže i od osoba koje su srednje stručne spreme.

- Dakako, nema svatko diplomu iz informatike, ali "soft skills" koje studenti primjerice umjetnosti dobiju na kolegiju digitalnih vještina izdvaja ih iz mase - kaže Matt Sigelman, direktor Burning Glass Technologiesa.

21. travanj 2024 22:44