Aktualno
StoryEditor

Futurolog Leonhard: Poslove trebamo ‘opametiti‘, a tehnologiju ‘zauzdati‘ zakonom

02. Listopad 2018.

Na konferenciji Future tense o budućnost poslovanja 2030., održanoj u Zagrebu u organizaciji Komunikacijskog laboratorija, sudjelovali su svjetski futurolozi Morgaine Gaye, Gerd Leonhard, Aric Dromi i David Birch te predsjednici uprava nekoliko hrvatskih kompanija.  Futurolozi su govorili o razvoju tehnologije i etici, pametnim gradovima, budućnosti plaćanja te makro i mikro trendovima prehrane. Nakon što je Manuela Šola, vlasnica i generalna direktorica Komunikacijskog laboratorija, otvorila konferenciju, Leonhard je govorio o razvoju tehnologije i njezinu utjecaju na poslovanje i društveni napredak u idućih deset godina te naglasio da je nužno uspostaviti digitalni etički kodeks.

- U idućih deset godina pametni strojevi preuzet će poslove teške ljudima, moći ćemo riješiti energetske probleme, vozit ćemo se u autonomnim automobilima, prevođenje jezika bit će automatsko, a liječnicima će u određivanju dijagnoze pomagati umjetna inteligencija (AI)…, ali strojevi neće razumjeti, ni osjećati. Optimističan sam, no treba zakonom zaustaviti tehnologiju kako ne bi otišla predaleko – rekao je Leonhard ističući da mnogi poslovi danas nisu pametni jer troše previše papira i energije, te da treba u idućih pet do sedam godina, primjerice učiniti pametnim bankarstvo, televiziju…

>>> Futurolog David Birch: U budućnosti će naš identitet biti dovoljan za plaćanje

Konferencija je održana u interakciji futurologa i publike koja je postavljala pitanja.

Na CEO future panelu sudjelovali su predsjednici uprava kompanija; Jiří Dvorjančanský, A1 Hrvatska, Mario Žižek, Addiko Bank, Katarina Šiber Makar, IN2, Dražen Mavrić, Nova TV i Tihomir Adam, Zvijezda, koji su iznijeli stavove o primjeni novih tehnologija u poslovanju. Moderatorica i voditeljica panela Sabina Tandara Knezović, novinarka Nove TV, naglasak je stavila na etiku vezano za implementaciju umjetne inteligencije u poslovanju te zaštiti privatnosti i podataka.

[caption id="attachment_362614" align="aligncenter" width="750"] Sabina Tandara Knezović, Jiri Dvorjancansky, Mario Žižek, Dražen Mavrić, Katarina Šiber Makar i Tihomir Adam, Foto: Ratko Mavar/Lider[/caption]

Dvorjančanský je istaknuo da će zbog naglog razvoja tehnologije u telekomunikacijskom sektoru prijenos biti sve brži, a uređaji u budućnosti postati još pametniji, te naglasio da A1 uvodi 5G što će omogućiti još snažniji razvoj novih, ali i bržu implementaciju već postojećih tehnologija. Niz promjena u budućnosti doživjet će bankarski sektor te će, prema riječima Žižeka, banke trebati angažman stručnjaka poput futurologa radi prepoznavanja novih trendova.

Šiber Makar osvrnula se na predavanje futurologa Arica Dromija o pametnim gradovima te naglasila kako u tomu području ima još puno prostora za razvoj. Dok je Mavrić istaknuo kako je televizijski biznis vrlo dinamičan te da će i TV program u budućnosti biti tehnološki i produkcijski bogatiji. Unatoč tomu što  roboti i automatizacija imaju veliku ulogu u procesu proizvodnje prehrambene industrije, Adam je izjavio kako će velik dio poslova i dalje biti pod kontrolom ljudi.

 

24. travanj 2024 05:29