Aktualno
StoryEditor

Gentiloni: EU mora osmisliti nove mjere potpore kompanijama

10. Siječanj 2023.
Paolo Gentiloni

Europska unija mora osmisliti nove mjere kako bi pomogla kompanijama u energetskoj tranziciji i ublažila posljedice državne potpore američkoj konkurenciji, poručio je europski povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni.

Zemlje EU-a možda će morati poduprijeti kompanije kako bi spriječile njihov odlazak u druge zemlje zbog visokih cijena energije i gospodarskih posljedica ruskog rata u Ukrajini koje su u Europi teže nego u drugim dijelovima svijeta, izjavio je Gentiloni u intervjuu objavljenom u utorak.

Nije precizirao koliko bi novca države trebale izdvojiti ni kako bi trebale financirati tu potrošnju.

- Odredimo prvo koji su sektori i projekti, poput vodika, od zajedničkog europskog interesa i analizirajmo što je potrebno da ih potaknemo - sugerirao je povjerenik EU-a u razgovoru za nizozemski dnevnik FD.

Potpora bi također trebala pomoći Uniji da pronađe odgovor za američki Zakon o smanjenju inflacije (IRA), vrijedan 430 milijardi dolara, dodao je.

Zemlje EU-a strahuju da će zakon dovesti njihove kompanije u lošiji položaj u odnosu na američku konkurenciju budući da predviđa porezne olakšice samo za komponente ‘zelenih‘ proizvoda, poput električnih automobila, proizvedene u Sjevernoj Americi, tumači Reuters.

16. travanj 2024 01:53