Aktualno
StoryEditor

Google otvara ekskluzivno ‘AI krilo‘

03. Travanj 2018.

Googleova potraga za pokoravanjem AI tehnologije dovela je do velike promjene u vodstvu. Javnost je saznala da direktor programa za AI i pretraživanje John Giannandrea napušta svoju ulogu, koja će biti podijeljena na dva dijela: voditelj Google Braina Jeff Dean će osim Braina voditi ekskluzivno AI krilo, dok će šef za tražilice Ben Gomes voditi odjel za pretraživanje kao potpredsjednik. Giannandrea ostaje u slici, ali navodno želi biti više "u dodiru s tehnologijom" nego što je bio prije, prenosi Engadget.

Glasnogovornik je za Bloomberg potvrdio promjene u vodstvu, ali je odbio dalje komentirati.

>>>Umjetna inteligencija otvara vrata nove ere mobilne tehnologije

Nije preveliko iznenađenje da će Google podijeliti odjele za pretraživanje i AI. Iako se rad oba odjela uvelike preklapa, ova promjena stavlja sve Googleove AI inicijative u jednu košaricu. Isto tako, Gomes se sada može više usredotočiti na pretraživanje umjesto da ‘žonglira‘ i s potrebama AI-ja i to bi moglo povećati Googleovu učinkovitost.

Iz TechCruncha napominju da je Giannandrea imao veoma pragmatičan pristup AI, i da bi se baš tu njegov izostanak mogao najviše osjetiti. Naime, Giannandrea smatra da je etika važna za razvoj tehnologije, ali ne vjeruje u scenarije o smaku svijeta koji neki drže izglednima izmakne li se AI kontroli. Ne očekuje se da će se Googleov stav vezan uz AI drastično promijeniti, ali ne bi bilo nikakvo iznenađenje da uočimo stanoviti pomak.

18. kolovoz 2022 09:15