Aktualno
StoryEditor

Goran Litvan: Šibenski model u riječkom 3. maju jedini smisleni potez Vlade

10. Kolovoz 2019.

Je li moguće proizvodnju brodova u 3. maju nastaviti prema modelu šibenskog TLM-a? Slovenski Impol svojedobno je unajmio kompletno postrojenje TLM Aluminijuma u stečaju i uspostavio uspješnu proizvodnju.

Nakon što je radnički predstavnik i predsjednik NO-a 3. maja Juraj Šoljić upozorio da bi se u slučaju stečaja i odustajanja od proizvodnje započetih brodova šteta brojila u milijunima dolara, na Liderovom portalu ekonomist Ljubo Jurčić, premda sa zadrškom, rekao je da je šibenski model moguć i u Rijeci.

Koji dan kasnije Vlada je donijela upravo takvu odluku, prema kojoj je prva faza najjednostavnija, deblokadu računa. Druga faza, dogovor brodogradilišta, Vlade i naručitelja brodova te iznalaženje novca potrebnog za dovršenje četiri broda već je kompliciranija, ali treća je faza – pronalaženje ozbiljnog partnera koji bi našao interes za održivost – najmanje vjerojatna.

‘U svijetu postoji 20-ak brodogradilišta koja bi to mogla napraviti, u Europi možda pet, ali nitko od njih dosad nije pokazao ozbiljniji interes ni za Uljanik ni za 3. maj. Dakle, ideja bi se mogla realizirati, ali vrlo je upitno ima li zainteresiranih‘, rekao je Jurčić.

Ipak, ovaj potez Vlade jedan je od rijetkih smislenih u agoniji brodogradnje na sjeveru hrvatskog Jadrana.

Šteta što nije isproban ranije u Uljaniku.

28. travanj 2024 07:10