Aktualno
StoryEditor

Gospodarski rast u eurozoni u listopadu najslabiji u više od dvije godine

06. Studeni 2018.

Gospodarske aktivnosti u eurozoni porasle su u listopadu najsporijim tempom u nešto više od dvije godine, odražavajući posustajanje priljeva novih narudžbi, pokazuje u utorak objavljeno izvješće londonske tvrtke Markit.

Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone pao je u listopadu za jedan bod u odnosu na prethodni mjesec, na 53,1 bod, najnižu vrijednost od rujna 2016. godine, utvrdili su u londonskoj tvrtki za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka.

>>>Eurostat: Posustao rast gospodarske aktivnosti u EU i eurozoni

Njegova je vrijednost time ipak za 0,4 boda viša no što su u Markitu naveli u prvoj procjeni.

"Usporavanje aktivnosti pod utjecajem izvoza povezano je s zaoštrenim trgovinskim napetostima i carinama, a situaciju su dodatno pogoršali sve veća politička neizvjesnost, pojačana nesklonost riziku i postroženi uvjeti financiranja", tumači glavni ekonomist Markita Chris Williamson.

U takvim se okolnostima trend sporijeg rasta proširio i na uslužni sektor, koji je u prošlom mjesecu bilježio najslabiji rast aktivnosti od početka prošle godine, primjećuju u Markitu.

Ukazuju također na vezu između posustajanja gospodarskih aktivnosti i najslabijeg priljeva novih poslova od rujna 2016. godine.

Kompanije su istodobno nastavile zapošljavati nove radnike, s obzirom na kontinuirano gomilanje nerealiziranih narudžbi, dok podaci o cijenama iznova signaliziraju naglo povećanje troškova poslovanja zbog viših troškova goriva i energenta.

>>>Rumunjska bilježi najsnažniji rast gospodarstva u EU i eurozoni

Među vodećim gospodarstvima eurozone u Markitu izdvajaju najslabiji rast aktivnosti u Njemačkoj u pet mjeseci i pad aktivnosti u Italiji nakon nešto manje od četiri godine rasta, dovodeći to u vezu s političkom neizvjesnošću u te dvije zemlje.

"Iako brojke iz istraživanja za potrebe PMI-ja signaliziraju podizanje prve procjene o 0,2-postotnom ratu BDP-a u trećem tromjesečju, jasno je da je gospodarstvo usporilo i da se slabost pojačala na ulasku u četvrto tromjesečje", zaključuje Williamson.

25. travanj 2024 23:40