Aktualno
StoryEditor

Grabar-Kitarović pozvala HBOR na poticanje izvoza i izvoznika

02. Ožujak 2017.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u četvrtak je u Požegi posjetila tvrtke Color emajl i Spin Valis te uz ostalo istaknula kako bi Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) trebala biti više orijentirana poticanju izvozno orijentiranih tvrtki.

Nakon posjeta Spin Valisu, jednoj od vodećih tvrtki iz drvnoprerađivačkog sektora, predsjednica se složila kako HBOR i Hrvatska narodna banka trebaju, osim svojih definiranih temeljnih funkcija, biti prije svega u funkciji zapošljavanja, stvaranja novih radnih mjesta, proizvoda dodane vrijednosti i poticanja izvoza.

"Vrijeme je da se razmisli o HBOR-u i drugim agencijama kao bankama koje će zapravo biti orijentirane upravo na poticanje proizvoda i usluga tvrtki usmjerenih na izvoz. Jer, mi kao država ove veličine jedino izvozom možemo postići stvarne pretpostavke za gospodarski rast i razvoj", rekla je Grabar-Kitarović.

Glas uspješnih poduzetnika, reforma obrazovanja

Predsjednica je naglasila i kako se u ministarstvima treba više čuti glas uspješnih poduzetnika, a izrazila je i zadovoljstvo predstavljenim planovima razvoja dviju tvrtki s požeškog područja te činjenicom da se otvaraju i radna mjesta za osobe s posebnim potrebama.

Predstavnici Spin Valisa su kao jedan od problema s kojim se susreću istaknuli odlazak kvalificiranih radnika u inozemstvo, dok s druge strane na tržištu nedostaje određenih zanimanja, a predsjednica je kao dio potpore gospodarstvu istaknula potrebu ubrzanja reforme obrazovanja.

"Idemo krenuti više u tu reformu obrazovanja i uskladiti ga s realnim sektorom, jer gubimo vrijeme. Ne smijemo hodati, nego sprintati da bismo uhvatili korak s nekim modernim zemljama u Europi i svijetu", poručila je Grabar-Kitarović.

Nacionalna potpora

Predsjednik Uprave Spin Valisa Zdravko Jelčić istaknuo je kako im je svaka institucionalna potpora važna te ocijenio kako okruženje za izvoznike ipak nije poticajno.

"Zajedno stvaramo konkurentan proizvod. Izvršna vlast mora dati više potpore realnom sektoru. Mi smo ti koji žele investirati, a podrška u investicijskom smislu je vrlo važna. U investicijskom smo ciklusu od 15 milijuna eura, no ne možemo sami. Dolaskom predsjednice i razgovorima s premijerom i ministrima nadam se da ćemo pokrenuti rast. Prošle godine drvna industrija je ostvarila 1,2 milijarde eura izvoza, a možemo dosegnuti i dvije milijarde. Naravno pretpostavka su investicije, informatizacija, dizajn", poručio je Jelčić.

Svoju tvrdnju da okruženje za izvoznike ipak nije poticajno potkrijepio je primjerom austrijske konkurencije, koja, kako je rekao, imaju kamatnu stopu od 0,25 posto te nacionalnu potporu za sve investicije.

Hrvatskim drvoprerađivačima financijski je trošak velika stavka. "Na 12 milijuna eura, uz kamatu od oko četiri posto, to je 400 tisuća eura veći trošak u odnosu na našu konkurenciju", rekao je predsjednik Uprave Spin Valisa dodajući da bi ta sredstva mogli uložiti u nove investicije ili plaće radnika i tako ih zadržati u Hrvatskoj.

"Deprecijacija se neće desiti"

Predsjednica je tijekom prijepodneva posjetila još jednu uspješnu izvoznu tvrtku, Color emajl u Alagincima, tvrtke koja je osnovana 1984. godine i od malog se obiteljskog obrta razvila do uspješnog proizvođača i trgovačkog poduzeća.

Taj proizvođač kamina i dimovodnih elementa jedan je od primjera na osnovu čijeg uspjeha lokalni čelnici temelje optimizam vezan uz potencijale za razvoj gospodarstva. Color emajl danas oko 98 posto proizvodnje izvozi u 30-ak zemalja, većinom skandinavske, potom Njemačku, Francusku, itd.

"Kao i većina izvoznika ističemo da je kuna precijenjena, ali vidimo da se njezina deprecijacija neće desiti. Zato gledamo da konkurentnost postignemo na drugoj strani, uvodimo nove tehnologije, radimo uštede u proizvodnji", kaže vlasnik Color grupe Goran Šutalo.

Kao prepreku za uspješniji rad, Šutalo je naveo visoke troškove vezane uz plaće radnika te se nada da će na tom području biti promjena.

Uz Color emajl i Spin Valis, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović danas će posjetiti i tvrtku Zvečevo.

20. travanj 2024 00:11