Aktualno
StoryEditor

Gradnja kuće od 1. svibnja u Hrvatskoj trebala bi postati jeftinija i 50 kilograma lakša

04. Travanj 2019.

Nema više biljega ni čekanja kod ishođenja građevinskih dozvola, poručio je u četvrtak potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja i graditeljstva Predrag Štromar na konferenciji za novinare o novostima zakona o gradnji i prostornom uređenu, čije je konačne prijedloge Vlada uputila u Sabor.

"Mogu poručiti našim građanima: nema više biljega i nema više čekanja od šaltera do šaltera da bi se dobila građevinska dozvola", rekao je Štromar na konferenciji za novinare održanoj nakon Vladine sjednice.

Rekao je kako je cilj Vladinih prijedloga izmjena dvaju spomenutih zakona stvaranje bržeg, efikasnijeg i jeftinijeg sustava dozvola, od čega bi korist trebali imati građani i investitori.

Tri su ključne promjene koje je istaknuo ministar Štromar, a to su smanjenje broja koraka za izdavanje građevinskih dozvola, jer se, kako je rekao "mora ići na puno manje mjesta; pojeftinjenje izdavanja dozvola te ograničenje rokova javnim službenicima za njihova očitovanja.

Velikom novošću označio je projektantovo preuzimanje svih obveza investitora za ishođenje dozvola, jer elektronskim potpisom ulazi u sve procese i prati predmet u stvarnom vremenu te će moći vidjeti koji ga službenik obrađuje i tko što s njim radi.

Jedan papir za dozvolu, sustav operativan prije 1. svibnja

"Velika novost je i u tome da nema papirologije", rekao je Štromar i dodao da trenutno za jednu malo veću kuću referentu treba donijeti "deset kompleta po pet kilograma projekata". "Za veće projekte u naše ministarstvo veliki investitori dovozili su tu dokumentaciju u kamionima na paletama, a sada će trebati samo jedan jedini papir da bi se dobila građevinska dozvola", rekao je Štromar.

Izvijestio je kako Vlada predlaže Saboru da izmjene zakona o gradnji kao i prostornom uređenju raspravi i donese već idući tjedan. "Elektronski smo sve pripremili. Svaki referent ima svoj ključ, lozinku i karticu, a spremni su i softveri. Prije 1. 5. bit će u funkciji", rekao je Štromar.

Ocjenjuje da će Hrvatska već krajem godine imati konkretne koristi od predloženih izmjena, koje će se očitovati njezinim napretkom na ljestvicama konkurentnosti.

Na pitanje koliko bi izdavanje građevinskih dozvola trebalo biti jeftinije, odgovorio je da će biti jeftinije samim tim što je brže. "Manje će se plaćati, posebno za investicije za proizvodne hale i skladišta, a dogovaramo s jedinicama lokalne samouprave da smanje koeficijente", rekao je, dodavši da i samo ukidanje potrebe obilaženja šaltere pojeftinjuje sve u procesu.

Dodao je kako će, ovisno o građevini, pojeftinjenje biti 5,10, 30 ili 50 posto. "Bit će jeftinije, bit će efikasnije", ocijenio je Štromar.

Upitan koja su predviđanja za ubrzanje procesa izdavanja dozvola, odgovorio je da se u nekim mjestima građevinska dozvola za kuću može dobiti za 30 dana, a negdje za to treba i godina te da će predložene izmjene zakona omogućiti da se taj rok svagdje smanji na 30 dana, što je, kako je rekao, normalan i korektan rok.

Vlada je u četvrtak u Sabor poslala konačne prijedloge izmjena zakona o gradnji i zakona o prostornom uređenju. Njima se, uz ostalo, predlaže uvođenje "eKonferencije", putem koje će se podnositi, prikupljati i obrađivati sva dokumentacija potrebna za izdavanje građevinske dozvole, pa građani i drugi investitori neće morati odlaziti urede, nego će sve raditi državni službenik na jednome mjestu.

To znači da investitor traži od projektanta izradu glavnog projekta te potom podnosi zahtjev za izdavanje dozvole, a državni službenik "saziva" e-konferenciju te tijekom idućih 15 dana prima reakcije umreženih nadležnih institucija. Ako ih ne bude, smatra se da je sve u redu te slijedi elektroničko izdavanje građevinske dozvole. Uvodenjem eKonferencije broj procedura u postupku se smanjuje s 22 na 10 do 14.

Kod Zakona o prostornom uređenju, uz ostalo se utvrđuje izrada i donošenje prostornih planova nove generacije u elektroničkom obliku, kao i komunikacija elektroničkim putem u postupku izrade i donošenja prostornih planova.

04. veljača 2023 08:30