Aktualno
StoryEditor

Granić: Cijelu priču s OIE treba ‘resetirati‘, poskupljenje struje je neizbježno

07. Srpanj 2017.

Poskupljenje struje zbog dizanja naknade za obnovljive izvore energije (OIE) bit će teško izbjeći, jer je to posljedica obveza koje je Hrvatska preuzela u pogledu izgradnje obnovljivih izvora energije, ocijenio je u petak ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar Goran Granić.

"To je standardna politika EU-a, a vjerojatno će u budućnosti doći do promjene modela za obnovljive izvore, no još uvijek ne znamo kakav će taj model biti. Poskupljenje struje teško će se izbjeći, obnovljivi izvori imaju svoju cijenu, puno je tu faktora", rekao je Granić komentirajući navode medija kako bi struja, zbog dizanja naknada za obnovljive izvore energije, uskoro mogla poskupjeti.

Dodao je kako ne misli da je politika EU-a u tom pogledu bila konzistentna te kako smatra da je postojeći model predugo održavan, što je izazvalo neke druge poremećaje.

"Cijelu priču treba ‘resetirati‘. Ono što je već uloženo stvara financijske obveze i to se ne da izbjeći, ali će sasvim sigurno doći do promjena u modelu koji će biti više tržišni", rekao je Granić na konferenciji za novinare u povodu obilježavanja 23. obljetnice rada Instituta.

>>>Maras: Iduće godine struja poskupljuje do 20 posto

Istaknuo je da tranzicija energetskog sektora iz sektora s emisijama prema sektoru bez emisija ima svoju cijenu, no i da će se dugoročno stvari mijenjati u korist građana pri čemu će se povećavati energetska učinkovitost, cijene novih tehnologija biti sve jeftinije i sl.

"Požar" vodeći u regiji, Afrika velika prilika

Govoreći o aktivnostima Instituta u proteklih godinu dana, ocijenio je da je "Požar" vodeća takva institucija u regiji.

"Imamo najveće informacije o regiji i onome što se u njoj događa. Radimo i privatne projekte, ali i pomažemo vladama i njihovim institucijama", kaže Granić. Dodaje da Institut surađuje i s europskim zemljama koje nisu članice EU-a.

Kao veliko investicijsko područje Granić vidi Afriku.

Navodi da je ove godine završen "projekt Etiopija" gdje je Institut pokazao da može doći u potpuno nepoznatu zemlju i za šest mjeseci napraviti strateški dokument razvoja energetike.

"Velika referenca je i povjerenje koje smo dobili za izradu analize tržišta energetike za 12 zemalja juga Afrike, a u Tanzaniji radimo na projektu energetske učinkovitosti", rekao je Granić, koji očekuje nastavak poslova u Africi.

U Hrvatskoj mu je zanimljiva dugo najavljivana izrada energetske strategije, a velik izazov vidi i u zimskom paketu EU-a koji još nije poznat u svim detaljima.

Granić podsjeća da Energetski institut Hrvoje Požar u Hrvatskoj uz ostalo vodi i projekt desetgodišnje analize korištenja obnovljivih izvora energije te da zagovara novi model energetske statistike, jer se pokazuje da njezino vođenje samo na razini države nije dovoljno.

U pogledu sigurnosti opskrbe, Granić tvrdi da je nužno uspostaviti sustav analize i predviđanja sigurnosti kako bi se mogle donositi odgovarajuće odluke, prije svega one vezane uz izgradnju infrastrukture u slučajevima kada bi iz bilo kojeg razloga nastupio poremećaj opskrbe.

Smatra i da strategiju niskougljičnog razvoja ne treba donositi prije dovršetka strategije energetskog razvoja.

04. prosinac 2023 01:41