Aktualno
StoryEditor

Grbin: Restrukturiranjem Uljanika bit će 1.150 radnika manje, treba im osigurati egzistenciju

05. Ožujak 2018.

Uprava pulskog Uljanika, na čelu s predsjednikom Giannijem Rossandom, u ponedjeljak je na sastanku u Puli izvijestila saborske zastupnike iz Istre o situaciji u Uljanik grupi i s osnovama programa restrukturiranja te nužnosti restrukturiranja. Sastanku su bili nazočni i predstavnici sindikata koji djeluju unutar brodogradilišta.

Ponovivši kako je Uljanik jedino među hrvatskim brodogradilištima koje još nije restrukturirano, direktor korporativnih komunikacija Hrvoje Markulinčić za Hinu je nakon sastanka rekao da je to brodogradilište u zadnjih deset godina iscrpljeno krizom, ali da je ipak učinilo neke ozbiljne i važne korake, kako za brodogradnju, tako i za državu u cjelini.

>>>Zbog kašnjenja u proizvodnom procesu Uljanik Grupa u 2017. bilježi gubitak od 687 milijuna kuna

- Sada kad su knjige narudžbi i navozi puni, pravo je vrijeme za početak restrukturiranja. Restrukturirati brodogradilište kada su navozi prazni, vjerujte mi, jako je teško, rekao je Markulinčić.

Istarski župan Valter Flego, zadovoljan sastankom, ocijenio je da je dobro što je Uprava upoznala saborske zastupnike i socijalne partnere sa situacijom u Uljaniku i planovima za restrukturiranje.

- Pozdravljam proces restrukturiranja jer je iznimno važno zadržati proizvodnju i radna mjesta u Istri. Situacija u Uljaniku je takva da iziskuje odgovornost i suradnju Uprave, sindikata i Vlade kako bi zajedničkim naporom očuvali Uljanik, poručio je Flego.

>>>Skupština Uljanika ‘blagoslovila’ dokapitalizaciju, temelj za izbjegavanje likvidacije

SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin istaknuo je kako brojke koje je čuo na sastanku "izazivaju zabrinutost".

Podsjetio je da će se planom restrukturiranja smanjiti broj radnika za 1.150, od kojih osamstotinjak u Puli i da se investitoru omogućuje prenamjena djela brodogradilišta za marinu s održavanjem odnosno servisiranjem velikih jahti, a sve to za iznos od 465 milijuna eura od čega bi 280 milijuna trebala biti državna subvencija, dok bi ostatak dao investitor.

- Smanjenje broja radnika je nešto što izaziva najveću zabrinutost, a to može biti prihvatljivo samo pod uvjetom da se osigura kvalitetan program zbrinjavanja koji će tim ljudima osigurati egzistenciju, rekao je Grbin. Napomenuo je da se o imenima investitora nije razgovaralo jer je to, kako je rekao "nešto što tek očekujemo".

>>>Dok Uljanik tone u stečaj, Uljanik plovidba u 2017. povećala prihode za 10 posto

- Državna subvencija u iznosu od 280 milijuna eura predstavlja izuzetno veliki novac koji bi sigurno povlačio rebalans proračuna za 2018.. Detalji oko korištenja novca nisu prikazani, to su tek okviri plana restrukturiranja, a detaljan odgovor nadam se da ćemo dobiti idućih nekoliko tjedana s obzirom da je konačan rok za izradu plana restrukturiranja je početak srpnja, istaknuo je Grbin te dodao da "koliko god pozdravlja i želi brodogradnju u Puli, predstavljene brojke izazivaju zabrinutost".

HSU-ov saborski zastupnik Silvano Hrelja ocijenio je da je situacija teška, bremenita nekim problemima iz prošlosti.

- Rješenja nisu jednostavna, morat ćemo realno sagledati situaciju i trezveno donositi odluku. Opravdano je zatražiti nastavak brodogradnje, no u kojoj mjeri treba tek vidjeti, zaključio je Hrelja.

23. svibanj 2024 10:53