Aktualno
StoryEditor

Greenfield investicije: Milijuni kvadrata neiskorištenog zemljišta i dalje leže kao mrtvi kapital

17. Ožujak 2018.

Kako potaknuti greenfield ulaganja u jedinicama lokalne samouprave, bila je tema panel-diskusije drugoga dana Liderove dvodnevne konferencije ‘Greenfield investicije – kako snovi postaju stvarnost‘, na kojoj su predstavnici jedinica lokalne samouprave, države, realnog i akademskog sektora navodili indikativne primjere i raspravljali u prilog rješenjima problema.

>>>FOTO:  Započela je dvodnevna konferencija o greenfield investicijamaž

Član Uprave Plave Lagune Ronald Korotaj rekao je da njegova tvrtka konstantno ulaže kako bi pratila trendove, opstala na tržištu i koristila neiskorištene potencijale, duhovito primijetio kako bi zbog mnogih neriješenih imovinsko-pravnih odnosa na zemljištima trebalo osnovati poseban sud i pustiti poduzetnike da rade svoj posao dok se na tom sudu svi koji za time imaju potrebu međusobno tuže.

Iznio je što ga tišti u odnosu administracije prema investitorima u turizmu.

- Smeta me što se u natječajima navodi kakve bi hotele i sa koliko zvjezdica morali graditi. Nameće nam se, a ne osiguravaju preduvjeti da bi hotel sa četiri ili pet zvjezdica mogao pozitivno raditi – rekao je Korotaj, a na priču o investicijama u turizmu i pravnom okviru nadovezao se pomoćnik ministra turizma Robert Pende, rekavši da milijuni kvadrata neiskorištenog zemljišta i dalje leže kao mrtvi kapital te kako će se krenuti u izmjene Zakona o turističkom zemljištu koji je u mnogim slučajevima neprovediv.

>>>Mladen Vedriš predstavio projekt Lider Invest 2018.: Hrvatska itekako ima potrebu za investicijama

- Neke stvari su se počele rješavati, znamo koliko je zemljišta u pitanju. Želimo prekinuti silne sporove koje vodimo misleći da smo svi u pravu. Trebamo jedni druge gledati kao partnere – naglasio je Pende, dok je na niz dobro poznatih problema koji opterećuju potencijalne ulagače ukazao Marinko Škare, profesor pulskog Fakulteta ekonomije i turizma ‘Dr. Mijo Marković‘.

>>>Greenfield investicije: Pozitivna priča o tax free gradu Bjelovaru

O primjeru dobre prakse, projektu izgradnje širokopojasne mreže vrijednom 50 milijuna kuna, koji bi u općini Medulin trebao povećati bezinu pristupa i pokrivenost interenetom, govorili su javno-privatni partneri na projektu medulinski načelnik Goran Buić i Milan Meden, direktor sektora za infrastrukturne usluge Hrvatskog telekoma. Božica Lapić.

>>>Ćorić: Smanjenje uvoza i povećanje izvoza – nova energetska strategija do kraja 2018.

Pomoćnica ravnatelja za investicije Agencije za investicije i konkurentnost izložila je probleme koji se javljaju na zemljištu koje nije vlasnički i prostorno-planski riješeno, te naglasila pozitivne primjere funkcioniranja nekih jedinica lokalne samouprave, poput izdavanja građevinske dozvole u roku od 24 sata

 

 

 

24. travanj 2024 18:56