Aktualno
StoryEditor

Grmoja usporedio izvješće o Imunološkom zavodu s krimićem

10. Svibanj 2018.

Izvješće o radu Istražnog povjerenstva za Imunološki zavoda ima sve elemente krimića koji vjerojatno nikada nećemo gledati, ustvrdio je u četvrtak Mostov zastupnik Nikola Grmoja u saborskoj raspravi u kojoj su izvješće podržali svi klubovi zastupnika.

"Tih 110 stranica nisu običan i dosadan birokratski materijal. Riječ je prije o trileru koji bi, uz malu doradu Državnog odvjetništva, mogao postati i vrlo zanimljiv krimić, no vjerojatno taj krimić ipak nećemo nikada gledati", izjavio je Grmoja.

>>>HDZ podržava strateško partnerstvo Grada Zagreba i Imunološkog zavoda

Dodao je da su svi elementi za dobar "pretvorbeno privatizacijski krimić" prisutni u Izvješću o Imunološkom zavodu, kao što su strateško poduzeće, pretvorba, epruvete virusnih sojeva vrijedne stotine milijuna kuna, niz ministara, ravnatelja HZZO, tranzicijskih direktora, financijskih savjetnika i gradonačelnika glavnog grada.

"Svi elementi za dobra krimić nalaze se u izvješću ali se pravimo da se to nije dogodilo", rekao je Grmoja, izrazivši bojazan da je priča o Imunološkom zavodu završena kao  niz drugih priča o provedbi i privatizaciji.

Istražno povjerensto za Imunuloški zavod utvrdilo loše i neodgovorno upravljanje financijskim i drugim resursima

Predsjednik Istražnog povjerensta za utvrđivanje odgovornosti za rezultate upravljanja i raspolaganja financijskim i drugim resursima Imunološkog zavoda, Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid) kazao je kako je povjerenstvo utvrdilo cijeli niz slučajeva lošeg i neodgovornog upravljanja financijskim i drugim resursima Imunološkog zavoda kojima je prouzročena financijska, reputacijska i kadrovska šteta.

>>>Grad Zagreb financirat će Imunološki zavod sa 110 milijuna kuna, pokreće se proizvodnja

Povjerenstvo je radilo u otežanim uvjetima zbog slabog dolaska članova na sjednice te termina zasjedanja u vrijeme lokalnih izbora i ljetne saborske stanke, istaknuo je.

"Tragedija koju je proživljavao Imunološki zavod pa i sadašnje stanje, iako se naziru svjetliji dani ulaskom Grada Zagreba, je kombinacija lošeg upravljanja, korupcije i nejasne politike države", kazao je Sinčić, dodavši da su svi nalazi povjerenstva proslijeđeni DORH-u.

Nabrajajući niz slučajeva lošeg i neodgovornog upravljanja resursima Imunološkog, katastrofalne ugovore koje su sklapali direktori, plaćene a neostvarene projekte Sinčić je naglasio da je Imunološkom nanesena višemilijunska šteta.

Grozdana Perić (HDZ) potvrdila je da su se u Imunološkom tijekom 30 godina događale određene negativne radnje, da se nije razmišljalo o unapređenju proizvodnju, o ulaganju u opremu, da se devastiralo kadrovski, međutim ističe kako je sada važno da se obnovi proizvodnja i na taj način spasi  Imunološki.

>>>S mjesec dana zakašnjenja Imunološki zavod dobio prijedlog modela strateškog partnerstva

Za Silvana Hrelju (HSU) izvješće je "antologija hrvatske gluposti" i pokazuje, kako je kazao, da ne znamo cijeniti ono što stvorimo odnosno da samo talentirani uništiti sve što vrijedi. Što se tiče obnove proizvodnje nije optimističan jer, kaže, stručnjaci koji su to radili većinom su otišli, a oprema za proizvodnju vode za injekcije vrijedna milijun dolara leži u Brezju neraspakirana.

Imunološki je neprocjenjiva ustanova i nevjerojatno je da smo dopustili da propadne, istaknuo je Branimir Bunjac (Živi zid).

10. prosinac 2023 08:06