Aktualno
StoryEditor

HGK: Hrvatska troši 23 eura za ekološke proizvode po stanovniku

14. Veljača 2018.

Hrvatska troši 23 eura za ekološke proizvode po stanovniku, dok je prosjek EU 47 eura, a kako EU i svjetsko tržište ekoloških proizvoda i dalje rastu, znači da i hrvatski proizvođači imaju šanse za rast, ističu iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) u priopćenju o otvaranju sajma BioFach u njemačkom Nurembergu.

BioFach je vodeći svjetski sajam ekoloških proizvoda, na kojemu se od 14. do 17. veljače predstavlja više od 3.000 izlagača iz 90-ak zemalja.

HGK već desetu godinu zaredom organizira zajednički nastup hrvatskih tvrtki na sajmu i pritom sufinancira 50 posto troškova izlagačima (najam prostora i uređenje štanda, špedicija). Ove se godine na sajmu tako predstavlja 11 hrvatskih ekoloških proizvođača hrane i gnojiva - Annapurna, Aronia Live, Bobica, Ecogos, Ekopatent plus, Exploria, Hermes International, Jan Spider, OPG Veselić, Stella mediterranea, Vegetariana.

>>>Tolušić: U poljoprivredi nikad više novca, nikad manje proizvodnje

Procjenjuje se da će hrvatske proizvode vidjeti više od 50 tisuća specijaliziranih kupaca iz čitavog svijeta, navodi se u priopćenju HGK.

- U odnosu na zajedničko jedinstveno tržište EU, Hrvatska je mala poljoprivredna zemlja i treba se okrenuti proizvodnji proizvoda s većom dodanom vrijednošću i udruživanju, kazao je potpredsjednik HGK Ivan Škorić na otvorenju sajma.

On vidi veliki prostor za domaće ekološke proizvođače, koji trebaju prije svega namiriti rastuće domaće tržište, uključujući turističku potrošnju.

- Velika prilika je i u izvozu, a kad spojimo kvalitetu ekoloških proizvoda te lokalne i tradicijske značajke domaćih proizvoda, uspjeh ne bi trebao izostati, smatra Škorić.

>>>Utjecaj prehrambene industrije na ruralni razvoj

Kazao je i kako su rastući broj proizvođača i površina u ekološkoj proizvodnji u Hrvatskoj ohrabrujući - više od 6 posto površina u sustavu je ekološke proizvodnje, što Hrvatsku svrstava u EU prosjek.

Vrijednost EU tržišta ekoloških proizvoda procjenjuje se na 24 milijarde eura, a globalno tržište na 75 milijardi eura, navode iz HGK.

Ističu i kako je više od 3.500 domaćih subjekata u ekološkoj proizvodnji i preradi dio EU ekološke zajednice koju čini više od 350 tisuća ekoloških proizvođača koji opskrbljuju EU tržište od 500 milijuna potrošača.

- Što se Hrvatske tiče, procjene govore o oko 100 milijuna eura godišnje vrijednosti maloprodaje ekoloških proizvoda, što predstavlja nešto više od 2 posto vrijednosti ukupne maloprodaje prehrambenih proizvoda. Nažalost, većina ekoloških proizvoda na našem tržištu dolazi iz uvoza, ističe Škorić.

>>>Hrvatska uvozi čak 71 kilogram voća i povrća po glavi stanovnika

Iz HGK u priopćenju prenose kako hrvatski izlagači sajam BioFach vide kao priliku za predstavljanje svojih proizvoda te sklapanje novih partnerstva s distributerima i proizvođačima iz ostalih zemalja EU.

- Vjerujemo da će nam sajam otvoriti nove poslovne mogućnosti te da ćemo unaprijediti naše znanje i iskustvo u proizvodnji i prezentaciji naših proizvoda, kaže vlasnik tvrtke Stella mediteranea Andrija Polić.

Polić i Marica Jug, iz proizvođačke organizacije Eco gospodarstva Slavonije, ističu kako uz pomoć HGK u organizaciji, troškovima štanda i dostave proizvoda i naši proizvođači imaju priliku predstaviti najbolje ekološke proizvode koje Hrvatska nudi.

- Većina ekoloških proizvodnji u Hrvatskoj je usitnjena i samo uz ovakvu potporu ima priliku sudjelovati na sajmu koji je jedan od najvećih u svijetu u ekološkom sektoru proizvodnje hrane, kozmetike, a posljednjih nekoliko godina tu se predstavljaju i ekološki proizvođači odjeće i obuće, ističe Marica Jug.

19. travanj 2024 17:51