Aktualno
StoryEditor

Hit sa škverske oglasne ploče: Demografske mjere Tomislava Debeljaka

27. Srpanj 2018.

Nije šala! Iseljavanje cijelih obitelji povlači sa sobom i kadrovski deficit, alarm za opasnost se upalio gotovo u svakoj hrvatskoj tvrtki. Vlasnik DIV Grupe ne želi više biti nemoćni svjedok ovih promjena, odlučio je proglasiti svima kako je spreman osobno podržati pozitivne promjene koje želi vidjeti u društvu. Tako je na oglasnoj ploči splitskoga škvera Brodosplit osvanula obavijest u kojoj se u svim društvima u kojima je Tomislav Debeljak predsjednik Uprave donose interne demografske mjere, a preporuka da donesu slične politike dana je cijeloj poslovnoj zajednici u Hrvatskoj.

>>> Brodosplit: Čiovski most nije donio zaradu, samo referenciju

Potez koji su neki mediji već prozvali ‘premijerskim‘ uključuje i ugovor na neodređeno svim trudnim zaposlenicama i onima na porodiljnom kako bi se otklonila nesigurnost oko gubitka radnog mjesta zbog čega mnoge buduće majke strepe. Svaki novorođeni član u ‘DIV obitelji‘ zaposlenicima će donijeti 5 tisuća kuna, a ako su i otac i majka tu zaposleni, dobit će udvostručeni iznos. Povratnici u Hrvatsku koji se zaposle kod njih mogu očekivati 7,5 tisuća kuna.

Sve što je u svom nalogu napisao Tomislav Debeljak pročitajte u obavijesti čiji tekst prenosimo u cijelosti:

Kao vlasnici DIV GRUPE, od početka svoga poslovanja naša obitelj se prema radnicima odnosila korektno i prijateljski. U svojih gotovo 50 godina poslovanja činili smo sve da bi se naši radnici osjećali članovima DIV obitelji. Nastojali smo pomoći svim našim zaposlenicima – kada god je to bilo potrebno. Budući da je u zadnjih 20 godina postojanja DIV GRUPA od pogona s 20 zaposlenih narasla i postala tvrtka koja zapošljava više od 3500 radnika, od kojih 3000 radi u Hrvatskoj, potpuno smo svjesni svoje uloge, kako u zajednici, a tako i odgovornosti za naše radnike i njihove obitelji.

S obzirom na takve vrijednosti do kojih držimo i za koje se zalažemo, ne možemo samo pasivno promatrati i biti nijemi svjedoci sve učestalijeg odlaska naših sugrađana u inozemstvo. Iseljavaju nam se mladi ljudi u dobi za zasnivanje obitelji, što multiplicira postojeće negativne demografske trendove, znatno manji broj rođenih od broja umrlih. Djeca sadašnjih iseljenika rađat će se u tuđim zemljama, kod njih će raditi i puniti njihove umirovljeničke i zdravstvene fondove.

>>> Demografija i iseljavanje: Predsjednica ‘proglasila‘ izvanredno stanje

Zbog svega navedenog, smatramo da bi i poslodavci u skladu sa svojim mogućnostima trebali dati doprinos poboljšanju ukupne demografske slike. S obzirom na to da se pokazalo kako u nekim djelatnostima, nakon što najbolji radnici isele, dolazi do ozbiljnog smanjivanja poslovne aktivnosti i ostalih teškoća u poslovanju, smatramo to dugoročnom investicijom u bolju i sigurniju budućnost.

Nakon uspješnog završetka procesa restrukturiranja Brodosplita, ova je Vlada RH pozitivno valorizirala rezultate poslovanja DIV-a i izdala nam jamstva za izgradnju polarnog kruzera, te nas s tim i ostalim mjerama dovele u povoljno gospodarsko okruženja i učinila konkurentnim s ostalim brodogradilištima u EU-u. Stoga smo mi vlasnici DIV GRUPE odlučili formalno-pravno uvesti naše interne demografske mjere.

Slijedom toga u trgovačkim društvima u kojima sam predsjednik Uprave dajem nalog, a u društvima u kojima predstavljam skupštinu – preporuku, da se u svrhu poboljšanja ukupne demografske situacije, ali i očuvanja našeg zaposleničkog kadra, kao i privlačenje novih radnika nama potrebnih zanimanja provedu dolje navedene demografske mjere:

Svakoj našoj zaposlenici koja je zaposlena u bilo kojem od naših poduzeća temeljem Ugovora o radu na određeno vrijeme, spremni smo ponuditi Ugovor na neodređeno vrijeme u slučaju trudnoće odnosno porodiljnog dopusta. Time želimo pridonijeti sigurnosti radnog mjesta za buduće majke te otkloniti uzrok odgađanja odluke o roditeljstvu zbog straha od gubitka zaposlenja.

>>> Bernardić: Jedina istinska demografska mjera je dobro plaćen posao

Za svako novorođeno dijete našeg radnika isplatit ćemo bruto iznos od 5000 HRK. U slučaju da oba roditelja rade kod nas – iznos se udvostručuje. Svakom radniku koji radi u inozemstvu ranije od 30. lipnja 2018., a odluči se vratiti u Hrvatsku i zaposliti u nekom od naših poduzeća, uz obvezu ostanka najmanje pet godina u RH, darivat ćemo bruto iznosom od 7500 HRK. Svake godine za blagdan sv. Nikole sva djeca do 15 godina starosti naših zaposlenika bit će darivana u najvećem neoporezivom iznosu. Tom prigodom organizirat ćemo druženja i predstave kako bi im te dane učinili što radosnijima.

Sponzorirat ćemo kulturno-umjetničke i športske kluboveS u kojima aktivno sudjeluju djeca naših zaposlenika. Djecu naših zaposlenika koji pokazuju iznimne rezultate (kao učenici, studenti, znanstvenici, umjetnici, sportaši) sponzorirat ćemo (prema posebnom pravilniku) kao podršku njihovu daljnjem razvoju i napretku. Oboljeloj djeci naših zaposlenika donirat ćemo potrebna sredstva za podmirivanje dodatnih troškova povezanih s liječenjem.

Našim zaposlenicima, roditeljima troje i više malodobne djece davat ćemo poseban mjesečni doplatak od 200 kuna za treće i svako sljedeće dijete, što kroz period odrastanja i podizanja djece od strane roditelja iznosi ukupno oko 40.000 kuna po svakom roditelju, tj. 80.000 kuna ako su oba roditelja zaposlena kod nas. U slučaju redovnog studiranja pojedinog djeteta dobna granica za se za tu mjeru pomiče sa 18 godina na 22 godine ili do kraja redovnog studiranja.

Osim navedenih konkretnih mjera, spremni smo s Vladom RH i drugim institucijama pokrenuti inicijativu za realizaciju povoljne izgradnje stanova za naše zaposlenike koji imaju najmanje dvoje djece uz uvjet njihova ostanka u Hrvatskoj najmanje 15 godina, te im time pomoći u rješavanju najvažnijeg pitanja za svoju obitelj, po cijenama koje se ne bi smatrale darom u naravi i bile tako oporezivane.

Spremni smo sudjelovati u dijelu troškova dualnog obrazovanja za strukovna zanimanja iz našeg poslovanja kao podrška Vladi RH u organizaciji i reformi obrazovanja kako bi se mladima čim prije i u što većem broju omogućilo zapošljavanje i napredak u struci. Na kraju, tijekom 2019. godine, a po ishođenju potrebnih dozvola, obnovit ćemo i urediti vrtić u krugu Brodosplita, za djecu naših zaposlenika, te po potrebama isto napraviti i na ostalim lokacijama DIV GRUPE.

Ove se mjere odnose na društva u Republici Hrvatskoj – iste će se, ali prilagođene tamošnjem standardu, prosječnoj plaći i ostalim parametrima – primjenjivati i u poduzećima u vlasništvu DIV GRUPE koja posluju na području drugih država. Molimo sve odgovorne osobe u poduzećima unutar DIV grupe i ostale odjele grupacije, kadrovske, pravne i informatike da gore navedenu preporuku vlasnika DIV GRUPE što prije provedu”, piše u nalogu koji je, u ime obitelji Debeljak, potpisao predsjednik Uprave DIV GRUPE i Brodosplita Tomislav Debeljak.

10. prosinac 2023 09:38