Aktualno
StoryEditor

HKO i Hrvatski izvoznici započeli suradnju s ciljem jačanja izvoza

21. Veljača 2018.

Hrvatsko kreditno osiguranje (HKO) i Hrvatski izvoznici (HIZ) u srijedu su potpisali sporazum o poslovnoj suradnji, s ciljem unapređivanja poslovnog okruženja i stvaranja pretpostavki za rast izvoza.

Izvoznici i HKO sporazumom kane uspostaviti redovitu suradnju kroz zajedničke inicijative i aktivnosti te razmjenu informacija, a potpisali su ga predsjednik uprave HKO-a Zvonimir Samodol i predsjednik HIZ-a Darinko Bago.

>>>Pokrivenost uvoza izvozom 74,5%: U studenome rekordan mjesečni izvoz i ispodprosječan uvoz

Bago je pritom kazao da 90 posto izvoznika čine mala i srednja poduzeća koja trebaju i očekuju snažnu podršku financijskog sustava u pružanju jeftinih izvora financiranja, kao i podrške izvozu poput programa jamstava, kredita za inozemne kupce te (re)osiguranja.

- Potpisivanjem sporazuma s Hrvatskim kreditnim osiguranjem želimo naglasiti i informirati izvoznike o važnosti i mogućnostima osiguranja njihovih izvoznih potraživanja, a u svrhu jačanja izvoza, najvažnijeg generatora gospodarstva RH, poručio je Bago.

>>>Bago: Ulaskom u eurozonu izvoznici će postati konkurentniji

Samodol se nada kako će sporazum pridonijeti nastojanjima da se poduzetnicima olakša izvoz, kao i da će sve više izvoznika prepoznati prednosti koje im se otvaraju osiguranjem njihovih potraživanja i zaštitom vlastite likvidnosti.

HKO je u stopostotnom vlasništvu Hrvatske banke za obnovu i razvitak i jedino je društvo u Hrvatskoj specijalizirano isključivo za osiguranje  potraživanja. Osigurava potraživanja s rokom plaćanja do jedne godine, u vezi s isporukama roba i usluga između poslovnih subjekata, bez obzira na veličinu i njihovu gospodarsku djelatnost kao i potraživanja vezana za prodaju roba i u Hrvatskoj i u inozemstvu. Do sada je osiguran izvoz u više od 50 zemalja.

23. lipanj 2024 20:53