Aktualno
StoryEditor

HOK: Nastaviti s mjerom ograničenih cijena energije te razmotriti mjere za plin

01. Ožujak 2023.
Ograničenje cijena energije, energija, struja

Iz Hrvatske obrtničke komore (HOK) su poručili da je nužno nastaviti s mjerom ograničenih cijena energije te razmotriti dodatne mjere za plin, upozorivši da su primili brojne pritužbe svojih članova na višestruko povećane račune za plin.

HOK, kako navodi u priopćenju, podržava način na koji Vlada odgovara na izazove kriza koje pogađaju obrtništvo i gospodarstvo posljednjih godina te napominju kako se i dalje suočavaju s nizom faktora koji negativno utječu na gospodarsku stabilnost, zbog čega raste zabrinutost obrtnika za nastavak poslovanja, posebice nakon isteka važenja mjera za ublažavanje energetske krize.

Proteklih mjesec dana, naime, zaprimili su brojne pritužbe članova, koji su početkom 2023. dobili višestruko povećane račune za plin za studeni i prosinac lani.

Najviše su, kažu, pogođeni obrtnici s područja Slavonskog Broda, koji su tijekom proljeća 2022., zbog prestanka rada dotadašnjeg opskrbljivača, potpali pod zajamčenu opskrbu HEP Plina, čija je cijena regulirana od strane HERA-e, a kojima su računi u siječnju uvećani za gotovo 600 posto u odnosu na prethodna razdoblja.

- Tako veliko povećanje ulaznih troškova obrtnici ne mogu podnijeti te najavljuju zatvaranje obrta i otpuštanje radnika -  poručili su iz HOK-a.

Mišljenja su da je Vlada do sada učinila mnogo, posebice kroz mjeru ograničenih cijena električne energije za malo gospodarstvo, no smatraju kako je nužno nastaviti s tom mjerom i nakon 31. ožujka 2023.

Također, predlažu da se razmotre dodatne mjere za plin, po istom modelu kao i za električnu energiju, budući su se subvencije za smanjenje troškova plina za mikro, male i srednje poduzetnike pokazale nedostatnim da bi ublažile troškovni udar na poslovanje.

Iz HOK-a ističu kako i sami traže rješenje situacije kroz pogodnosti koje ugovorno osiguravaju s partnerima iz raznih gospodarskih grana te pregovore s distributerima i opskrbljivačima energentima. No, zbog dugotrajnog nastavka krizne situacije u području energetike, mogućnosti takvog ublažavanja negativnih utjecaja na poslovanje sve su manje, navode iz Komore.

- U cilju očuvanja pozitivnih trendova u obrtništvu, uključivo i zadržavanje razine zapošljavanja radnika u obrtničkim djelatnostima, smatramo nužnim proširiti mjere pomoći kao neophodnog jamca poslovne stabilnosti i opstanka za veliku većinu obrtnika - poručili su iz HOK-a.

Inače, Vlada je najavila za 1. travnja novi paket pomoći građanima i gospodarstvu, a premijer Andrej Plenković jučer je kazao da cijeli ekonomski tim Vlade radi na tom paketu, pri čemu se ‘pažljivo nastoji pronaći mjere koje će biti kalibrirane, primjerene trenutku, uz fokus na energente‘. Namijenjene su onima kojima je potrebno u ovim kriznim okolnostima ‘dati ruku‘ i pomoći im, kao što im se pomoglo i do sada, poručio je predsjednik Vlade.

07. lipanj 2023 18:31