Aktualno
StoryEditor

Horvat: Rast BDP-a od 5 posto zahtijevao bi nedohvatljivih 55 milijardi kn investicijskog potencijala

26. Rujan 2018.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=1KAPkD2WVkA&[/embed]

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat na Liderovoj konferenciji Dan velikih planova u vrlo strastvenom, ali ne baš strukturiranom govoru pokušao je obraniti dosadašnje poteze Vlade i objasniti nazočnima da se radi ono što je moguće u zadanim okvirima, kao i da svi moraju sudjelovati u reformiranju hrvatske ekonomije, a ne samo očekivati da država sve pripremi i riješi.

>>> Vujčić: Problem broj jedan i dalje je uvjerljivo prevelika reguliranost

Hrvatska ima intelektualni, financijski i upravni kapacitet kakav ima i u okviru tih mogućnosti se pokušava riješiti probleme nagomilane kroz dugi vremenski period i mnoge prošle vlade, glasio bi sažetak ministrovog govora.

Za primjer, naveo je kako bi rast od pet posto koji mnogi sanjaju zahtijevao 55 milijardi kuna investicijskog potencijala, iznos koji nam je u potpunosti nedohvatljiv trenutačno. Odgovornost je stoga na svima, ne samo na Vladi. U postizanju željenih rezultata trebaju sudjelovati i poduzetnici, lokalna uprava i samouprava te akademska zajednica.

>>> Započeo deseti Dan velikih planova: Deranja optužuje Vladu da ograničava gospodarski rast

Zanimljivo, Horvat je dosta otvoreno ovaj put priznao da država čezne za 100 milijardi kuna iz drugog mirovinskog stupa, rekavši kako Hrvatskoj treba samo 15 milijardi kuna investicija ove godine, a tamo leži 100 milijardi slabo iskorištenih kuna.

Uljaniku je prioritetno pokušati dovršiti ugovorene brodove koji su na navozima i tako smanjiti pritisak na državni proračun i porezne obveznike. Time bi se opterećenje poreznih obveznika prepolovilo, rekao je Horvat odgovarajući na pitanja novinara na marginama konferencije Dan velikih planova. (Hina)


Pratite Lider na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

25. travanj 2024 18:04