Aktualno
StoryEditor

Horvatinčić prodao potraživanja Horvatinčiću

06. Ožujak 2018.

Trgovački sud u Zagrebu donio je rješenje kojim se utvrđuje da je Hoto grupa d.o.o, matična tvrtka poduzetnika Tomislava Horvatinčića, sklopila ugovor o prodaji i ustupu potraživanja od 49,3 milijuna kuna prema tvrtki Dorf, također u Horvatinčićevu vlasništvu, koja je od 2015. u stečaju sa više od 66 milijuna kuna tražbina vjerovnika.

>>> Hoto toranj napokon se počeo puniti 

Hoto grupa kao stečajni i razlučni vjerovnik prošlog je tjedna obavijestila sud da je 31. prosinca prošle godine sklopljen ugovor o prodaji i ustupu potraživanja s Tihomirom Krtalićem iz Zagreba u svojstvu kupca vjerovnikovih potraživanja čime je taj stjecatelj, kako se navodi, stupio na mjesto prodavatelja kao stečajnog vjerovnika u ovom stečajnom postupku.

Za koliko su prodana potraživanja prema Dorfu nije navedeno, no prema tražbinama vjerovnika utvrđenim u rujnu 2015. Hoto grupa je od te tvrtke potraživala 49.310.199 kuna.

Javne dražbe

Najnovije sudsko rješenje uslijedilo je dva mjeseca nakon što je stečajna upraviteljica Dorf podnijela izvješće o tijeku dvoipolgodišnjeg stečajnog postupka te tvrtke s više od 66 milijuna kuna nagomilanog duga u kojem se navodi da je od prodaje zemljišta te tvrtke uprihođeno nešto više od 760.000 kuna te da je razlučnim vjerovnicima dosad isplaćeno nešto više od 570.000 kuna.

>>> Prodaja Horvatinčićeva zemljišta proglašena nevažećom

Izvješće stečajne upraviteljica uslijedilo je nakon održane petnaeste javne dražbe za imovinu i zemljište propale Horvatinčićeve tvrtke u Strmcu pokraj i unutar naselja Hoto vila.

U dosadašnjim dražbama za nekretnine Dorfa d.o.o, koje se u zemljišnim knjigama vode kao više desetaka oranica površine od četiri do 2400 četvornih metara, najveći je interes pokazao Grad Sveta Nedelja kojem je u svibnju prošle godine bilo dosuđeno tridesetak oranica (zemljišta) u ukupnoj vrijednosti 10,4 milijuna kuna. No, budući da nakon toga Grad Sveta Nedelja u zakonskom roku nije uplatio kupovninu u tom iznosu, preuzeo je samo dio nekretnina u vrijednosti od nešto više od 480.000 kuna da bi naknadno u studenome svetonedeljska vlast pokazala interes za još dvije nekretnine vrijedne nešto manje od 700.000 kuna.

Čekići, odvijači, bušilice, brusilice…

Zanimljivo je i istaknuti da i je u procesu namirenja vjerovnika održano više javnih dražbi za uredski namještaj, vrijednu informatičku opremu i alat propale Horvatinčićeve tvrtke – uključivši i čekiće, odvijače, bušilice, brusilice i setova kliješta ukupne početne procijenjene vrijednosti od gotovo 38.000 kuna. Te su pokretnine bile prodane tek nakon devetog javnog prikupljanja ponuda za ponuđenih 3120 kuna uvećanih za porez na dodanu vrijednost. Kako se ističe u izvješću stečajne upraviteljice, trenutačno je na žiro računu te Horvatinčićeve tvrtke 123.475 kuna.

>>> Hoće li sinkopa biti kriva i za Cvjetno?

Tvrtka Dorf d.o.o osnovana je 2004. s temeljnim kapitalom nešto većim od osam milijuna kuna. Tvrtka je zapala u probleme nekoliko godina kasnije, a sredinom 2015. je sudskim rješenjem postavljena stečajna upraviteljiteljica. Ukupni iznos priznatih tražbina vjerovnika višeg isplatnog reda te Horvatinčićeve tvrtke, prema izvješću stečajne upraviteljice, iznosi 66,44 milijuna kuna.

23. veljača 2024 07:55