Aktualno
StoryEditor

Hrebak daje uvid u svaku kunu potrošenu u Bjelovaru - od plaća do dnevnica

20. Svibanj 2019.

Bjelovar je postao najtransparetniji grad u Hrvatskoj. Svi građani od ponedjeljka ujutro mogu putem besplatne aplikacije imati uvid u sve isplate iz proračuna Grada Bjelovara, uključujući isplate pravnim i fizičkim osobama, kao i troškove poput, primjerice, dnevnica svih zaposlenika Grada.

Ovom apliakcijom želi se postići najvišu moguću razinu transparentnosti i spriječiti mogućnosti za stranačko kadroviranje, nepotizam i zapošljavanje u Gradskoj upravi zbog ‘kupovanja‘ izbornih glasova. Projektom se ujedno želi spriječiti dodjeljivanje poslova, donacija i drugih vrsta isplata po kriterijima političke ili rodbinske povezanosti, kao i neprimjereno trošenje proračunskih sredstava, ali i potaknuti građane na aktivniju suradnju s Gradskom upravom.

- Građani imaju pravo znati, svi to govorimo, ali toga se nitko ne drži. No, mi se toga držimo i nadamo se da će ovo pokrenuti lavinu u ostalim gradovima. Ovo nije projekt samo da ga se napravi, nego nadamo se da će poboljšati društvo i nadamo se da je ovo korak ka vraćanju povjerenja u institucije. Moramo krenuti svatko od sebe. Svi želimo promjene, ali neka se one događaju kod drugoga. Odlučio sam krenuti od Bjelovara i mene osobno. Građani imaju pravo znati sve, svaku kunu, svaki iznos, sve. Građani moraju kontrolirati nas, a mi naše službenike. Čak 90 posto građana ne vjeruje u institucije i smatra da je korupcija na lokalnoj razini veliki problem u Hrvatskoj - rekao je gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak.

Prema riječima Vuka Vukovića iz Instituta sinergije znanosti i društva, 90 posto građana Hrvatske smatra da je korupcija izuzetno raširena u lokalnoj i regionalnoj samoupravi, a takvo poražavajuće uvjerenje jedan je od gorućih društvenih problema.

- Bjelovar je ovim projektom krenuo u jedinstven pothvat u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe, a to je podizanje transparentnosti do razine koja do sada nije uvedena ni u jednom tijelu javne vlasti, s ciljem podizanja kvalitete rada Gradske uprave i jačanja povjerenja građana - kazao je Vuković, dodavši da to podrazumijeva javni pristup podacima o tome kome je, kada, koliko i zašto isplaćen određeni iznos sredstava.

19. travanj 2024 12:38