Aktualno
StoryEditor

Hrvatska skočila s dna na visoko 11. mjesto u korištenju ‘Junckerova novca‘

19. Listopad 2017.

Hrvatska se u vrlo kratkom roku uspjela katapultirati tik do deset prvih članica EU po korištenju sredstava iz takozvanog Junckerovog plana. Taj je podatak novinarima otkrio u četvrtak potpredsjednik Europske komisije Jyrki Katainen u Bruxellesu.

Prema kriteriju vrijednosti ugovorenih projekata kao udjela BDP-a, Hrvatska je na 11. mjestu, a taj skok s dna liste dogodio se intenziviranjem aktivnosti tijekom ove godine. U okviru Europskog fonda za strateška ulaganja Hrvatska ima devet projekata ukupne vrijednosti 940 milijuna eura i očekivanog vezanog efekta od 741 milijun eura, a riječ je o projektima u području energetike i malog i srednjeg poduzetništva.

>>> EIF i Erste: Novih 100 milijuna eura za male i srednje hrvatske poduzetnike

Daljnji hrvatski uspjeh ovisi o informiranju privatnog sektora o koristima i mogućnostima unutar EFSU-a, posebice o razbijanju percepcije da je ovaj Fond isto što i tradicionalni europski fondovi koji ovise o nekad sporoj nacionalnoj birokraciji, objasnio je Katainen. Ključan element je stupiti u kontakt s lokalnim uredom Europske investicijske banke koja je nositelj EFSU-a, dodao je.

Prvih pet zemalja po istom kriteriju su Estonija, Portugal, Grčka, Španjolska i Latvija koje visoki plasman duguju snažnijem angažmanu svojih vlada i većem fokusu Komisije i Europske investicijske banke na članice kojima su ovakva ulaganja najpotrebnija.

Od ciljanog efekta od 315 milijardi eura ukupnih ulaganja (novac iz Fonda plus sudjelovanje privatnog sektora), dosad je ostvareno oko 75 posto, odnosno 240 milijardi eura, na uloženih 47 milijardi eura iz Fonda.

>>> EU fondovi: Iskoristili smo tek 15 posto od 10,7 milijardi eura za razdoblje 2014.-2020.

Ispunjenje zacrtanog kriterija stoga se očekuje sredinom sljedeće godine, rekao je Katainen. Istaknuo je i da su ulaganja dosad poduprla 300 tisuća radnih mjesta što bi do 2020. trebalo narasti na 700 tisuća.

Zainteresiranim investitorima i ponuđačima projekata dostupan je i poseban portal EIPP, koji je povjerenik prozvao Tinderom za investicije (popularna aplikacija za upoznavanje), kao i Savjetodavni centar koji pomaže tražiteljima ulagača oblikovati projekt da bude atraktivan ulagačima (EIPP).

S obzirom na uspjeh, trajanje EFSU-a bit će produljeno, a ciljani efekt povećan na 500 milijardi eura, o čemu je nedavno postignut dogovor na političkoj razini, najavio je Katainen.

08. lipanj 2023 20:12