Aktualno
StoryEditor

FOTO: Hrvatsko-indijska suradnja počiva na IT-u, obrambenoj industriji i farmaceutici

27. Ožujak 2019.
Piše:
Luka Hitrec

- Nama su dosad najzanimljiviji indijski IT sektor sa svojom velikom mrežom startupova i farmaceutska industrija u kojima bilježimo odličnu suradnju između dviju država. Međutim potrebna je veća povezanost posebice u poljoprivredi i energetici - rekao je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović u srijedu na hrvatsko-indijskom poslovnom forumu.

Predsjednik Indije Ram Nath Kovind je posebno istaknuo hrvatsku obrambenu industriju kao kvalitetan primjer bilateralne suradnje te naglasio kako će i u budućnosti Indija kupovati hrvatsko oružje i ostalu vojnu opremu. Indijcima je Hrvatska sve zanimljivija i kao turistička destinacija, što pokazuje i stalni porast posjeta iz te zemlje. Osim u turizmu i industriji oružja, Hrvati bi se trebali okrenuti ka suradnji i u području građevinstva. Ovdje je Indiji prijeko potrebna bolja suradnja s našim građevinskim firmama pošto konstantno nadograđuju i obnavljaju infrastrukturu kako bi zadovoljili potrebe svoje brzo rastuće populacije. Ovom događaju u organizaciji HGK-a, indijskog veleposlanstva u RH i indijskih gospodarskih, industrijskih i trgovinskih komora uz predsjednike dvaju zemalja, prisustvovali su i predstavnici 30 indijskih i 100 hrvatskih tvrtki.

Trgovinska razmjena između Hrvatske i Indije dosegla je 162,7 milijuna dolara vrijednosti u 2018. godini te je znak korisne i kvalitetne suradnje između naših tvrtki. Međutim, Burilović ističe da tu ima prostora za napredak.

Podsjetimo, Indija kao najbrže rastuće gospodarstvo, odnosno treće najjače svjetsko gospodarstvo hrvatskoj industriji nudi golemo tržište, ali i prostor za bolju suradnju i razvoj u širokom rasponu industrija.

Ovom su prilikom potpisani i sporazumi između HGK i Udruženja trgovinskih i industrijskih komora Indije (ASSOCHAM), Konfederacije indijskih industrija (CII) te Federacije indijskih trgovinskih i industrijskih komora koji bi trebali olakšati trgovinu i razmjenu između naše dvije zemlje te otvoriti put indijskim ulagačima.

[caption id="attachment_380017" align="aligncenter" width="750"]indijsko-hrvatski poslovni forum Luka Burilović, Ram Nath Kovind i Kolinda Grabar Kitarović[/caption]

Predsjednik Indije pozvao je na daljnje produbljenje političkih i trgovinskih odnosa između naše dvije zemlje. Indijski BDP je porastao za milijardu dolara u zadnjih pet godina njihovog uspona te bilježi rast od 6,6% godišnje.

Indija nažalost i dalje nije sklopila sporazum o slobodnoj trgovini s Europskom unijom, čime je potpisivanje današnjih sporazuma još važnije, istaknuo je predsjednik naglasivši kako će se nastaviti zauzimati za potpisivanje ovog sporazuma.

28. travanj 2024 00:53