Aktualno
StoryEditor

IEA: Solarni projekti prvi put nadmašuju izdatke za proizvodnju nafte

25. Svibanj 2023.
zelena ulaganja, subvencije, ulaganja, ira

Ulaganje u čistu energiju povećat će svoju prednost nad ulaganjem u fosilna goriva u 2023., objavila je Međunarodna agencija za energiju (IEA) u četvrtak, a očekuje se da će solarni projekti prvi put nadmašiti izdatke za proizvodnju nafte.

Godišnje ulaganje u obnovljivu energiju poraslo je za gotovo četvrtinu od 2021. u usporedbi s porastom od 15 posto za ulaganja u fosilna goriva, objavila je IEA u izvješću World Energy Investment.

Oko 90 posto potrošnje čiste energije odnosi se na napredna gospodarstva i Kinu što naglašava globalni jaz između bogatih i siromašnih zemalja budući da su ulaganja u fosilna goriva još uvijek dvostruko veća od razina potrebnih za postizanje nulte neto emisije stakleničkih plinova do sredine stoljeća.

- Čista energija se brzo probija - brže nego što mnogi ljudi shvaćaju. Za svaki dolar uložen u fosilna goriva, oko 1,7 dolara sada ide u čistu energiju. Prije pet godina taj omjer je bio jedan prema jedan -  rekao je izvršni direktor IEA-e Fatih Birol.

Oko 2,8 bilijuna dolara uložit će se ove godine u energiju diljem svijeta, od čega bi više od 1,7 bilijuna dolara trebalo ići za obnovljive izvore energije, nuklearnu energiju, električna vozila i poboljšanja učinkovitosti.

Preostalih bilijun dolara otići će na naftu, plin i ugljen. Potražnja za ugljenom dosegnut će najvišu razinu ikad, odnosno šest puta višu od razine potrebne do 2030. kako bi se postigla ugljična neutralnost do 2050. godine. 

Trenutačna potrošnja fosilnih goriva znatno je veća od one potrebne za postizanje klimatskih ciljeva do sredine stoljeća, rekla je agencija.

U 2023. bi potrošnja na solarnu energiju mogla doseći više od milijardu dolara dnevno ili oko 380 milijardi dolara godišnje. 

Ovo stavlja krunu na solarnu energiju kao istinsku energetsku supersilu. Pojavljuje se kao najveći alat koji imamo za brzu dekarbonizaciju cijelog gospodarstva. Ironija ostaje da neka najsunčanija mjesta na svijetu imaju najniže razine ulaganja u solarnu energiju - priopćio je Dave Jones, voditelj odjela za uvid u podatke energetskog think tanka Ember

Ulaganja u novu opskrbu fosilnim gorivima porast će za šest posto u 2023. na 950 milijardi dolara, dodala je IEA.

OPEC je priopćio da pozivi IEA-e da se prestane ulagati u naftu potkopavaju globalnu energetsku sigurnost i rast. Znanstvenici i međunarodni klimatski aktivisti upozorili su da industrija fosilnih goriva pogoršava katastrofalne učinke klimatskih promjena.

25. travanj 2024 11:28