Aktualno
StoryEditor

Ina i PPD za 300 milijuna kuna postaju većinski vlasnici Petrokemije

31. Listopad 2018.

Ina i Prvo plinarsko društvo (PPD) postaju većinski vlasnici kutinske Petrokemije. Ina i PPD su kao investitori potpisali s Centrom za restrukturiranje i prodaju (CERP) kao predstavnikom Republike Hrvatske Ugovor o dokapitalizaciji Petrokemije.

Uplatile su ukupno 300 milijuna kuna za 30 milijuna komada dionica Petrokemije, svaka pojedinačno 150 milijuna kuna, nakon čega će postati većinski vlasnici Petrokemije s udjelom većim od 50 posto te pripadajućim upravljačkim pravima.

Transakcija je provedena kroz partnersko društvo PPD-a i Ine – Terra mineralna gnojiva (TMG), koje će poslovati u skladu s potpisanim dioničarskim ugovorom. Na ovaj način izbjegnut je stečaj Petrokemije, a takvu su odluku jednoglasno podržali predstavnici dvaju najvećih dioničara u Nadzornom odboru Ine, stopi u zajedničkom priopćenju Ine i PPD-a.

>>> Cijene prirodnog plina i naknade za CO2 gurnule Petrokemiju u još veći gubitak

Cilj ove investicije jest, kažu, osigurati nastavak i razvoj proizvodnje umjetnih gnojiva u Petrokemiji. Ina i PPD u narednom će se razdoblju usmjeriti na poboljšanje trenutnog financijskog položaja Petrokemije kroz poboljšanje proizvodnog portfelja, postizanje održivih troškova poslovanja, refinanciranje naslijeđenih dugova te daljnju optimizaciju procesa.

- Ina je još jednom dokazala kako je stabilan i pouzdan partner Petrokemije, kao i cijelog hrvatskog gospodarstva te lokalne zajednice. Zajedno s našim partnerima možemo osigurati održivi i tržišno orijentirani razvoj poslovanja Petrokemije, na korist kompaniji i gospodarstvu – rekao je predsjednik Uprave Ine Sándor Fasimon.

- Spremni smo uložiti svoje znanje i kapital u najboljem interesu Petrokemije i Kutine, a time i hrvatskog gospodarstva kojem je neophodan tehnološki i poslovni razvoj. Vjerujemo da ćemo u suradnji s našim partnerima osigurati dugoročnu opstojnost Petrokemije“, izjavio je predsjednik Uprave PPD-a g. Pavao Vujnovac.

19. travanj 2024 22:00