Aktualno
StoryEditor

Ini produžena licenca na koncesiju Ras Qattara u Egiptu do ožujka 2023.

14. Kolovoz 2018.

Ini i Enijevoj egipatskoj kompaniji IEOC-u (International Egyptian Oil Company) odobreno je produženje licence na koncesiji Ras Qattara do 28. ožujka 2023. od strane egipatskog Ministarstva nafte, parlamenta i državne naftne kompanije EGPC (Egyptian General Petroleum Corporation).

>>>Američka tvrtka CCI nudi se kao novi strateški partner Ine

Na temelju procjene preostalih rezervi ugljikovodika na koncesiji Ras Qattara, kompanije su prije isteka licence, zatražili njeno produženje. Ovime je izbjegnut dugotrajan i neizvjestan proces javnog natjecanja te rizik visokih troškova koji se pojavljuju u procesima sklapanja novih koncesijskih ugovora. Istovremeno, omogućen je nastavak proizvodnih aktivnosti što uključuju i bušenje novih bušotina na poljima Zarif i Faras koja se nalaze na području Ras Qattara, odnosno u Zapadnoj pustinji Egipta.

Koncesija Ras Qattara pokriva područje od 104 km². Eni je za nju potpisao ugovor još 1989. godine preko svoje egipatske kompanije IEOC, a 1990. INA preuzima 25% udjela od IEOC-a i postaje partnerom na koncesiji. Proizvodnja je započela 1994. godine na polju Zarif, a dvije godine kasnije na polju Faras. Do sada je ukupno proizvedeno oko 69 milijuna barela nafte od čega je Inin udio iznosio 7,5 milijuna barela.

>>>Dioničarima Ine 812 milijuna kuna dividende

INA Grupa u aktivnostima istraživanja i proizvodnje u Egiptu sudjeluje od 1989. godine. Kompanija je trenutačno prisutna na četiri koncesije u toj zemlji. Operator je na razradnim poljima Sidi Rahman i Rizk na koncesiji East Yidma, dok je na tri ostale koncesije, Ras Qattara, West Abu Gharadig i North Bahariya, partner.

26. travanj 2024 10:09